fbpx

‘Zwarten lopen grootste risico op uitsluiting door Facebook’, zegt manager

Facebook heeft een “zwart probleem”: hoewel zwarten horen tot de meest betrokken en actieve leden van het sociaal medium (2,2 miljard gebruikers), zijn zij toch vaker doelwit van strafmaatregelen, zoals schorsing voor onbepaalde tijd of verwijdering van hun account.

Ook binnen de muren heeft de werkgever een stroeve verhouding met zijn zwarte medewerkers. Het aantal zwarten binnen het bedrijf is in 2018 weliswaar verdubbeld – van 2 procent in 2016 naar 4 procent dit jaar – maar er is veel ruimte voor verbetering in de manier waarop met zwart personeel wordt omgegaan.

Vertegenwoordiging zwarte mensen

Dat zegt Mark Luckie, een voormalige manager bij Facebook, in een interne memo die hij naar alle medewerkers en het management van het bedrijf stuurde kort vóór zijn vertrek bij het bedrijf.

De voormalige Strategic Partner Manager voor Global Influencers gericht op Underrepresented Voices, zegt dat hij veel te maken kreeg met “problemen rond de interne en externe vertegenwoordiging van zwarte mensen hier”.

En dat terwijl Facebook feitelijk zwaar wordt ondersteund door zwarten: “Zwarte mensen gaan andere groepen op het platform ver voorbij in een reeks engagementstatistieken,” schrijft Luckie. “Zwarte mensen drijven het soort zinvolle sociale interacties die Facebook probeert te faciliteren.”

OOK INTERESSANT
Honduras verbreekt banden met Taiwan, gaat betrekkingen aan met China

Haatzaaien

Zwarte mensen worden vaak bij Facebook gerapporteerd door witten voor “haatzaaiende teksten”, “ondanks dat ze vaak de servicevoorwaarden van Facebook niet schenden. Hun inhoud wordt zonder kennisgeving verwijderd. Accounts worden voor onbepaalde tijd opgeschort.”

Luckie zegt dat het uitsluiten van zwarte gebruikers weerspiegeld wordt door de marginalisering van zwarte medewerkers. Leidinggevenden noemen zwarten vaak “vijandig” of “agressief” wanneer zij zich op eenzelfde manier uiten als hun witte collega’s.

Werkers die zich tot een personeelschef wenden om een ​​oplossing te zoeken, merken vaak dat “onze ervaringen weggerationaliseerd worden of we moeten geloven dat deze ontmoedigende patronen een verzinsel zijn van onze verbeelding.

Dat onze ogen en oren ons bedriegen en dat we gewoon geen teamspeler zijn. Het wordt duidelijk dat de gesprekken met HR vaker bedoeld zijn om het management en de status-quo van Facebook te beschermen, niet om de medewerker te ondersteunen.”