fbpx

Zwarte patiënten worden vaker geadviseerd om geen hersentumoroperatie te ondergaan

GFC NIEUWSREDACTIE- Zwarte patiënten hebben significant meer kans op een negatieve aanbeveling tegen chirurgische ingrepen van glioblastoom, meningeoom, hypofyseadenoom en vestibulair schwannoom dan blanke patiënten.

Dat blijkt een studie gepubliceerd in het nummer van 10 december van The Lancet.

John T. Butterfield, van de Universiteit van Minnesota in Minneapolis, en collega’s voerden een studie uit met behulp van gegevens uit de Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) -database (1975 tot 2016) en de American College of Surgeons National Cancer Database (NCDB) om raciale en sociaaleconomische verschillen in chirurgisch beheer van hersentumoren te onderzoeken.

De onderzoekers ontdekten dat in vergelijking met blanke patiënten, zwarte patiënten significant verhoogde kansen hadden op aanbeveling tegen chirurgische ingrepen van meningeoom, glioblastoom, hypofyseadenoom en vestibulair schwannoom in de SEER-database, onafhankelijk van klinische en demografische factoren, waaronder verzekeringsstatus.

BEKIJK OOK
Twee of meer kopjes koffie verdubbelt risico op overlijden door hart- en vaatziekten voor personen met ernstige hoge bloeddruk

De kans op aanbeveling tegen chirurgische resectie was ook verhoogd voor hypofyse-adenoom en vestibulair schwannoom bij patiënten van onbekend ras.

De bevindingen voor zwarte patiënten werden bevestigd in een validatieanalyse met behulp van de NCDB-dataset.
“Deze resultaten bieden een basis voor toekomstige studies om meer inzicht te krijgen in niet-herkende vooroordelen bij het chirurgische beheer van neuro-oncologische ziekten,” schrijven de auteurs.

“Cruciale volgende stappen zijn het begrijpen van bronnen voor onbewuste vooroordelen van artsen, het bepalen van de impact van dergelijke vooroordelen op patiëntresultaten en het identificeren van mechanismen om vooroordelen te verminderen.”