fbpx

Zwarte patiënten op jongere leeftijd sterven vaker aan longfibrose dan blanke patiënten

GFC NIEUWSREDACTIE- Longfibrose is een verwoestende ziekte die wordt gekenmerkt door progressieve littekens in de longen, waardoor tot de helft van de patiënten binnen vijf jaar na een diagnose komt te overlijden.

Er is weinig bekend over de vraag of er verschillen zijn in hoe de aandoening individuen van verschillende etniciteiten beïnvloedt.

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Chicago Medicine heeft aangetoond dat zwarte patiënten met longfibrose aanzienlijk jonger zijn dan hun Spaanse en blanke tegenhangers in een breed scala aan ziektestatistieken, waaronder diagnose, eerste ziekenhuisopname, longtransplantatie en overlijden.

De studie onderzocht gegevens van vier geografisch verschillende ziekenhuizen in de VS en volgde de uitkomsten voor meer dan 4.500 patiënten tussen januari 2003 en april 2021.

Uit de resultaten bleek dat zwarte patiënten werden gediagnosticeerd met longfibrose op een gemiddelde leeftijd van 57,9 jaar, vergeleken met 68,6 jaar voor blanke patiënten.

OOK INTERESSANT
Wetenschappers waarschuwen: reinigingsmiddel gekoppeld aan hoger risico op miskramen, kanker, hart- en hersenaandoeningen

Zwarte patiënten hadden ook minder kans om mannelijk te zijn en meer kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen in vergelijking met blanke en Spaanse patiënten, en waren consistent jonger op het moment van hun eerste ziekenhuisopname, longtransplantatie en overlijden.

De resultaten benadrukken de noodzaak van beleidswijzigingen om het bewustzijn over de risico’s en symptomen van de aandoening te vergroten en profylactische screenings aan te moedigen wanneer dat gerechtvaardigd is.

Wetenschappers wijzen op recente veranderingen in de aanbevelingen voor colorectale kankerscreenings, aangespoord door onderzoek waaruit bleek dat zwarte patiënten meer kans hadden om op jongere leeftijd te worden gediagnosticeerd.