‘Zwarte koning’ Iniesta onder vuur: ‘Onwetende idioot zonder sociaal bewustzijn’

Topvoetballer Andrés Iniesta Luján, voormalig ster van Barcelona en tegenwoordig in Japan in dienst bij Vissel Kobe, haalde zich de woede van het internet op de hals door in black face te poseren als één van de Drie Koningen.

Dat het hier en daar traditie is op Driekoningen zwartgeverfd op te treden “om kleine kinderen te vermaken”, is voor velen geen excuus. “Niet omdat het traditie is, betekent dit dat het geen racisme is; dat het traditie is, maakt het moreel niet okay,” schreef iemand op Instagram bij een foto van Zwarte Iniesta.

Iemand anders schreef: “Wow dacht altijd dat je een coole voetballer was … nu weet ik dat je een onwetende idioot bent zonder sociaal bewustzijn.”

Iniesta had de foto geplaatst op Instagram. Daarop figureert hij met vrienden en familie, verkleed voor de viering van Driekoningen op 6 januari.

Twee van de figuranten hadden zich zwartgeverfd, wat een stevige discussie ontlokte: “Als hij een zwarte koning wil, laat dat een zwarte persoon zijn, het is niet nodig om je zwart te schilderen,” vond iemand.

Een deelnemer aan de discussie vroeg zich af: “Zou je het okay vinden als ik mijn huid geel zou verven en mijn ogen afplakte om een ​​Aziatische man te spelen omdat het traditie is?”

Foto: Instagram