Zwarte en Aziatische mensen sterven eerder en jonger aan COVID-19

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Zwarte en Aziatische mensen hebben een grotere kans om te overlijden aan de gevolgen van COVID-19. Ook belanden ze op jongere leeftijd op de Intensive Care Units.

Dat blijkt uit een grootschalige studie van de Queen Mary University in London onder 1,737patienten die verpleegd werden in de Barts Health hospitals in het Verenigd Koninkrijk(VK).

Ook blijken deze twee groepen op een jongere leeftijd ernstigere complicaties te ontwikkelen, staat in een publicatie in the British Medical Journal.

Aziatische patiënten hebben 1.54 keer meer, en zwarte patiënten 1.8 keer meer kans om terecht te komen op de Intensive Care voor beademing, in vergelijking met witte coronagevallen.

Ook het aantal doden onder zwarten en Aziaten tonen een significant verschil met witte patiënten.

“Our study shows the disproportionate impact of COVID-19 on Black and Asian groups in the first peak. Black and Asian people admitted to Barts Health hospitals with COVID-19 were significantly younger in age, had greater acute disease severity, and higher mortality relative to white patients of the same age and baseline health.

Foto: Jessica Felicio