Zwarte dokter die ziekenhuis van racisme beschuldigt sterft aan Covid-19 (video)

GFC NIEUWSREDACTIE- Een zwarte vrouwelijke arts uit de Amerikaanse staat Indiana is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Haar overlijden maakt veel los, omdat het ziekenhuispersoneel haar klachten niet serieus zou hebben genomen. “Als ik wit was geweest, was dit niet gebeurd”, stamelde de vrouw in een filmpje dat ze twee weken vóór haar dood opnam. De beelden gingen massaal rond op sociale media.

De in Jamaica geboren Susan Moore (52) werd begin december met ademhalingsproblemen en hoge koorts opgenomen in het ziekenhuis

Ze moest naar eigen zeggen ‘smeken’ om medicijnen en om een longscan. Haar behandelend arts zou haar klachten hebben weggewuifd. ,”Hij luisterde niet eens naar mijn ademhaling, hij raakte me op geen enkele manier aan. Hij deed geen lichamelijk onderzoek. Ik zei hem dat je me niet kunt vertellen hoe ik me voel”, schreef Moore onder de spraakmakende beelden.

Op verzoek van de arts wordt Moore met grote tegenzin ontslagen uit het ziekenhuis. Ze komt thuis, waar het na twaalf uur weer helemaal de verkeerde kant opgaat. Ze wil per se naar een ander ziekenhuis, waar ze vanwege haar klachten aan de beademing komt te liggen. Twee weken na het plaatsen van de video overlijdt Moore aan de gevolgen van het coronavirus.

Het onverwachte overlijden van Moore leidt tot ongeloof in en boze reacties in de Verenigde Staten en wakkert de discussie omtrent de medische zorg voor patiënten opnieuw aan. Onderzoek wijst al langer uit dat zwarte patiënten in de VS slechtere zorg ontvangen dan blanke patiënten, voornamelijk op het gebied van pijnbestrijding.

Beroepscollega Carmen Brown voegde daaraan toe: “We hebben vandaag weer een dokter verloren aan Covid-19. Maar deze dokter werd mishandeld. Haar symptomen werden genegeerd, gebagatelliseerd en afgewezen. Ze plaatste een hartverscheurende video waarin ze haar collega-artsen smeekte haar te helpen.”

Foto: Facebook dr. Moore