fbpx
Zwangere vrouwen kunnen het liefst op hun zij slapen voor gezondere baby

GFC NIEUWS- Volgens een studie van the University of Auckland bestaat er een verband tussen de slaaphouding van zwangere vrouwen en de gezondheid van hun baby.

Hoogzwangere vrouwen slapen daarom het best op de zij.

De studie uit Nieuw-Zeeland is de eerste die de slaaphouding van aanstaande moeders én tegelijkertijd het welzijn van hun ongeboren baby’s onderzocht.

Infraroodcamera’s registreerden de slaappositie van de zwangere vrouwen. Een ECG-toestel monitorde eveneens hun hartritme én dat van hun ongeboren baby.

Wat bleek? Als moeders op hun rug sliepen, was hun baby minder actief. Enkel wanneer vrouwen op hun linker- of rechterzijde sliepen, vertoonden de baby’s voldoende activiteit. Zodra vrouwen van positie veranderden en weer op hun rug belandden, verstilden hun baby’s.

Foetale activiteit is een belangrijke indicator van het welzijn van de baby . Daarom adviseren de onderzoekers om tijdens het laatste trimester van de zwangerschap zo veel mogelijk op de zij te slapen en rughouding te vermijden.

Ook blijkt dat vrouwen die in de laatste drie maanden van hun zwangerschap op hun zij slapen, daarmee het risico op een doodgeboorte verkleinen.

Waarom het risico op een doodgeboorte hoger is als vrouwen op hun rug slapen, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen.

Data suggereren dat het gecombineerde gewicht van de baby en de baarmoeder druk uitoefent op de bloedvaten, waardoor de toevoer van bloed en zuurstof naar de baby mogelijk wordt beperkt.

Meer gezondheidsnieuws

Spruitkool goed voor bloedvaten

GFC NIEUWS- Het British Journal of Nutrition publiceerde deze week een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat Spruitkool (Brusselse spruiten) de kans op…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…