fbpx

Zwangere vrouwen die grote baby’s krijgen hebben verhoogd risico op ontwikkelen diabetes

GFC NIEUWSREDACTIE- In een nieuwe studie die vandaag wordt gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Maternal-Fetal Medicine (SMFM), The Pregnancy Meeting – en gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynecology – zullen onderzoekers bevindingen onthullen die suggereren dat zwangere mensen die geen diabetes hebben, maar bevallen van grotere baby’s, 10-14 jaar later een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van prediabetes of type 2 diabetes.

Studies tonen aan dat diabetes tijdens de zwangerschap – ook bekend als zwangerschapsdiabetes – een zwangere persoon een groter risico geeft op het ontwikkelen van type 2 diabetes later in het leven.

Zwangerschapsdiabetes is ook een veel voorkomende oorzaak van baby’s die groot-voor-zwangerschapsduur (LGA) zijn.
LGA wordt gedefinieerd als baby’s die meer dan 90 procent van alle baby’s van dezelfde zwangerschapsduur wegen.

LGA-baby’s hebben meer kans om te worden opgenomen op de neonatale intensive care-afdeling en ontwikkelen later in het leven gezondheidscomplicaties, waaronder obesitas en diabetes type 2 zelf.

Wat tot nu toe niet is onderzocht, is of iemand die geen zwangerschapsdiabetes heeft maar wel bevalt van een LGA-baby, ook het risico loopt om later in het leven diabetes te ontwikkelen.

Gegevens onthulden dat 10 tot 14 jaar na de bevalling 20 procent (791 mensen) werd gediagnosticeerd met prediabetes of diabetes en dat de frequentie van prediabetes of diabetes hoger was bij mensen die een LGA-geboorte hadden (24,8 procent) in vergelijking met degenen die een SGA-geboorte hadden (15,4 procent) of nog belangrijker, degenen die een AGA-geboorte hadden (19,7 procent).

Het verhoogde risico op diabetes en prediabetes met een LGA-baby was het geval, zelfs nadat onderzoekers hadden gecorrigeerd voor risicofactoren voor het ontwikkelen van type 2 diabetes, zoals leeftijd, obesitas, hoge bloeddruk en familiegeschiedenis van diabetes.

OOK INTERESSANT
Overschakelen van sigaretten roken naar vapen ook dodelijk