‘Zwakke, leugenachtige slijmbal’ schrijft boek over ‘onverbeterlijke leugenaar’ en ‘maffiabaas’

De vroegere FBI-directeur James Comey is een “zwakke, leugenachtige slijmbal”. Donald Trump omschreef de man die hij op 9 mei 2017 ontsloeg nadat die een onderzoek was begonnen naar mogelijke banden van Trumps campagneteam met Rusland, met de hem typerende, gebruikelijke ordinaire scheldpartij.

Comey had vrijdag gezegd dat het mogelijk was dat Trump zich in 2013 in Moskou had laten verwennen door prostituees.

Het leverde hem een woedende twittertirade op. “James Comey is een bewezen LEKKER & LEUGENAAR,” tweette Trump.

“Hij is een zwakke en leugenachtige slijmbal die, zoals de tijd heeft bewezen, een vreselijke directeur van de FBI was.”

Trump hakte vervolgens in op Comey voor zijn behandeling van het onderzoek naar de ontbrekende e-mails van Hillary Clinton en concludeerde dat “het mijn grote eer was om James Comey te ontslaan”.

Comey doelde op een dossier dat was samengesteld door voormalig Brits inlichtingenagent Christopher Steele namens onderzoeksbureau Fusion GPS, en gefinancierd door Trump’s tegenstanders in de Democratische partij.

In het dossier wordt beweerd dat Trump tijdens een reis naar Moskou in 2013, twee prostituees inhuurt om op elkaar te plassen in een hotelkamer waar Barack Obama eerder verbleef.

In de documentatie staat ook dat de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) het incident heeft gefilmd om Trump te kunnen chanteren.

Het explosieve interview van Comey was handig getimed vanuit een publicitair standpunt: volgende week verschijnt zijn boek ‘A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership’.

Daarin noemt hij Trump een “onverbeterlijke leugenaar” en “maffiabaas”, en beschrijft hij hem als “onethisch en niet gebonden aan de waarheid en institutionele waarden. Zijn leiderschap is transactioneel, ego-gedreven en steunt op persoonlijke loyaliteit.”