Zwaar transport op zandwegen Para voorlopig stopgezet

Zandconcessionarissen die vrachttransporten doen op zandwegen in Para worden opgeroepen om per direct te stoppen met zwaar verkeer.

Tijdelijk mag ook geen zwaar verkeer of houttransport over de primaire wegen West Suriname en Carolina.

Het zwaar verkeer beschadigt het wegdek en er ontstaan grote kuilen, vanwege de aanhoudende regen. Omwonenden kunnen nauwelijks of helemaal niet door de blubber met hun voertuigen en raken daardoor geïsoleerd.

Districtscommissaris (dc) Armand Jurel van Para is genoodzaakt vanwege het voorkomen van onbegaanbare wegen en daardoor gedupeerde bewoners, alle hout- en zandtransport te stoppen.

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, de Civiel Technische Dienst van Para, de politie en de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst zijn bij dit besluit gekend.

Buurtbewoners van de Rijsdijk-, Grankreek-, van Leesten-, Groenhart-, Bijlhout-, Suralco-, Oud Copie-, Melk-, Stowel, Room- en Maripaweg hebben hun zorgen kenbaar gemaakt bij de dc.

Trucks rijden continue heen en weer. Kleine voertuigen kunnen door de slechte staat van de weg moeilijk rijden. De schoolbus en de staatsbus komen er ook al moeilijk doorheen.

De wegen naar West-Suriname en rijweg naar Carolina blijven voorlopig, afhankelijk van de weersomstandigheden, gesloten voor alle verkeer met een asdruk boven de 5 ton.

Hiermee tracht de dc te voorkomen dat de gemeenschap uit de inheemse dorpen: Pikin Saron, Bigi Poika, Cassipora, Redi Doti en Píere Kondre/Kumbasi geïsoleerd raken.

Er dreigt verder ook gevaar voor bestuurders van vrachtvoertuigen vanwege de slechte weg.