fbpx

Zullen de prijzen in de winkels stabiel blijven nu devaluatie van de SRD een feit is?

INGEZONDEN- Zullen de prijzen van diensten en goederen redelijk stabiel blijven nu de Surinaamse dollar officieel is gedevalueerd? Of heeft deze ingreep juist nadelige gevolgen en zal de koopkracht van de gemiddelde burger steeds verder afnemen?

Er zijn nog steeds een aantal economen die erin geloven dat het devalueren van de munt veel voordelen met zich kan meebrengen. Ze gaan ervan uit dat het een wondermiddel is, vooral om de export te bevorderen. Maar een nog groter aantal kenners weet intussen dat dit beslist niet zo is. Integendeel!

De effecten van een devaluatie zijn op de langere termijn beslist niet altijd positief, zoals sommige economen ons willen doen geloven.

Het is niet mijn verwachting dat de prijzen van diensten en goederen stabiel zullen blijven. Suriname is een importland. Haast alles wordt noodzakelijkerwijs uit het buitenland gehaald en daarvoor moet betaald worden met harde valuta. Het probleem is dat onze Centrale Bank niet kan voldoen aan de grote vraag naar euro’s en Amerikaanse dollars. Het vraag -en aanbodmechanisme is niet in balans.

BEKIJK OOK
Prison Fellowship doneert schoolspullen aan kinderen gedetineerden

Handelaren zullen op een gegeven moment toch weer genoodzaakt zijn om buitenlands geld tegen een veel hogere koers op de zwarte markt te kopen met desastreuze gevolgen voor de prijsontwikkeling.

Wat het effect is van het reduceren van de waarde van de SRD zal in de komende periode blijken. Ik gok erop dat de gewenste effecten helaas zullen uitblijven.

R. Pinas