fbpx

Zorgraad benadrukt gebrek basiszorgverzekering tijdens openbare vergadering

GFC NIEUWSREDACTIE- Dat de wettelijk verplichte basiszorgverzekering in Suriname door geen enkel verzekeringsmaatschappij wordt aangeboden was een belangrijk probleem dat besproken werd tijdens de openbare vergadering van de zorgraad.

Zaterdag werd de eerste openbare vergadering voor het jaar gehouden in Ballroom Lalla Rookh.

Volgens artikel 4 in Wet Nationale Basiszorgverzekering met betrekking tot de verzekeringsplicht, is iedere ingezetene verplicht zich te verzekeren tegen de kosten van de basiszorgvoorzieningen.

Echter blijkt het dat deze door geen enkel verzekeringsmaatschappij aangeboden wordt. Er zijn bedrijven die dat willen aanvragen voor hun personeel en als antwoord krijgen dat die optie er niet is.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Surinaamse moeder met opgezwollen enkels krijgt levensgevaarlijk advies van toverdokter, KIVC grijpt in

Verder is er geen transparantie over de medicijnen die wel of niet vallen onder de verzekering waardoor in vele gevallen de verzekerde er zelf voor moet opdraaien.

BEKIJK OOK
Ondernemers op berm Leo Eliaserstraat worden niet ontruimd

Volgens Glynis Tjon Eng Soe, voorzitter van de Zorgraad hebben we geen baat bij deze wet als niemand zich daaraan kan houden.

Andere punten die aan de orde kwamen tijdens deze vergadering waren onder andere; applicatieplicht en toeslag, afname van het aantal verzekerden, gebrek van uniforme tarieven en premies en in het bezit zijn van een Bazo-kaart biedt nauwelijks voordelen.

Javier Asin, voorzitter van het Nationaal Coördinatie Team Covid-19 presenteerde een rapport over de acties ondernomen met betrekking tot het coronavirus en ging breedvoerig in op diverse vragen.

De Zorgraad houdt normaliter tweemaal per jaar een openbare vergadering, deze werd dit jaar vanwege de aanhoudende coronapandemie steeds uitgesteld.

Bij deze gelegenheid kan elke burger zijn zegje doen, vragen stellen en zich laten informeren over de zorgvoorziening in Suriname