Zorgen bij Surinamers over opmerkingen op sociale media die visumaanvraag VS kunnen dwarsbomen

Visa visum

Verscheidene Surinamers stellen vragen over de risico’s van hun oude sociale mediaberichten bij het aanvragen van een visum voor de Verenigde Staten.

Aanleiding is de aangescherpte visumprocedure waarbij aanvragers verplicht zijn om hun sociale media-accounts van de afgelopen vijf jaar op te geven.

Uit gesprekken die GFC Nieuws voerde met Surinamers blijkt dat velen zich niet realiseren dat oude uitspraken of beweringen op internetplatforms  gevolgen kunnen hebben voor hun toelating tot de VS.

Het gaat daarbij niet alleen om extreme of gewelddadige posts, maar ook om boze uitlatingen of het delen van gevoelige politieke meningen.

“Ik had jaren geleden kritiek op een buitenlandse regering gepost, gewoon uit frustratie. Nu vraag ik me af of dat tegen me gebruikt kan worden,” vertelt een 28-jarige student die hoopt een beurs te krijgen in de VS.

Een andere jonge vrouw zegt: “Soms deel je iets zonder erbij na te denken. Dat het jaren later je visum kan beïnvloeden schrikt me af.”

Hoewel het officiële doel van de maatregel ligt bij veiligheid en zorgvuldige screening, blijkt in de praktijk dat sociale media gedrag vaker wordt meegewogen bij het nemen van visumbesluiten.

In diverse internationale gevallen zijn aanvragen ingetrokken of geweigerd op basis van controversiële of ondoordachte online uitingen.

Voor veel mensen is het idee dat één bericht, jaren geleden geplaatst, vandaag de dag gevolgen kan hebben, beangstigend.

Sommige anvragers blijven met vragen zitten. Het is daarom raadzaam dat burgers hun online geschiedenis kritisch bekijken voordat zij een aanvraag indienen.

Wat ooit een onschuldige post leek, kan in de ogen van een consulaire medewerker een ander gewicht krijgen.