“Zonder leger, geen land” – Amafo start strijd voor militaire erkenning

amafo camouflage

Oud-minister Alice Amafo (ABOP) staat aan de basis van een bijzonder initiatief: de Camouflage Loop, een mars in camouflagekleding ter ondersteuning van de militairen van Suriname.

Amafo benadrukt dat dit geen gewone loop is, maar een uiting van diepe erkenning en solidariteit. “Ik ben een militair van het volk, en militairen zijn ook deel van het volk,” zegt ze stellig.

De keuze om in camouflagekleding te lopen is voor haar een bewust statement. “Het is mijn manier om mijn respect en waardering te tonen voor onze militairen. Ze staan 24 uur per dag klaar om hun leven te geven voor het volk van Suriname. Dat verdient een collectief saluut van ons allemaal.”

Volgens Amafo is het de hoogste tijd dat de Surinaamse samenleving haar gewapende krachten de plek en waardering geeft die ze verdienen.

“Op dit moment is dat helaas niet het geval. Deze strijd kunnen de militairen zelf niet voeren, daarom sta ik hier. Want als je geen leger hebt, heb je geen land.”

Amafo pleit voor een herwaardering van de krijgsmacht op nationaal niveau. “Internationaal behoren militairen tot de best betaalde beroepsgroepen, vanwege het levensgevaar dat hun werk met zich meebrengt.”

“In Suriname is dat omgekeerd: militairen behoren tot de slechts betaalden binnen de gewapende korpsen. Dat is een grove vorm van discriminatie en een duidelijke miskenning van hun inzet en offers.”

Zij uit scherpe kritiek op de manier waarop opeenvolgende opperbevelhebbers, te beginnen met Henck Arron, Desi Bouterse en Chandrikapersad Santokhi, volgens haar niets hebben gedaan om deze scheve verhoudingen te corrigeren. “Terwijl ze juist samen met de manschappen hadden kunnen optrekken om hun financiële positie te verbeteren.”

De lage waardering voor militairen heeft volgens haar directe gevolgen: “Jongeren vinden het leger niet langer aantrekkelijk. Ze solliciteren massaal bij de politie en douane. Dat zegt genoeg.”

Amafo roept op tot een fundamentele transformatie van het Nationaal Leger. “Het leger moet een carrière- en ontwikkelingsleger worden, dat jongeren perspectief biedt. We praten te vaak over criminaliteitsbestrijding, maar ik wil praten over carrièrevoorkoming via het leger.”