fbpx
Facebook Pagelike Widget

Zondagcolumn: “Staat betaalde advocatenkosten Bouterse”

In de afgelopen drie verkiezingen is kort voor de verkiezingsdatum sprake geweest van een juridisch offensief van advocaten van Bouterse tegen zijn drugsveroordeling in Nederland. Aan de kiezers werd voorgehouden dat het een kwestie van tijd was, en het vonnis zou van tafel zijn.

Ook nu weer wordt veel juridisch lawaai gemaakt, het is verkiezingstijd. President worden met een drugsvonnis is natuurlijk heel problematisch, nationaal en internationaal.

Mr. Ramon de Freitas, die jaren geleden Bouterse bijstond als juridisch adviseur in zijn drugszaak, vertelde aan radio ABC dat al zeven keren pogingen om het vonnis ongedaan te maken zijn mislukt.

Tot drie keer toe bij de Hoge Raad en ook bij het Europees Hof voor de Mensenrechten. Volgens de Freitas heeft Van Loon, de kroongetuige, ruim 16 jaar aan zijn verklaring tegen Bouterse vastgehouden. Hij weet dat er ook sprake was dat Van Loon 75.000 euro zou willen om zijn verklaring te herzien.

De Freitas onthulde ook dat de Centrale Bank de privé advocaatkosten van Bouterse heeft betaald. Het stoort de jurist dat Suriname en het Surinaamse volk telkens worden opgescheept met de privé juridische problemen van Bouterse. ‘Doe je ding, maar laat Suriname en zijn volk met rust.’

De Freitas gaf aan dat telkens als de drugszaak van Bouterse in het nieuws komt, Suriname weer wordt geassocieerd met misdaad. Dat vindt hij kwalijk. Aldus de jurist.

De mate van aandacht en publieke financiering die Bouterse vraagt voor zijn privé juridische problemen, de mate van aanspraak maken op recht, staat in schril contrast met het recht dat hij zijn slachtoffers en hun nabestaanden heeft ontzegd.

Suriname zou niet nog vijf jaren geassocieerd moeten worden met mensenrechtenschendingen en drugsgerelateerde misdaad. Een waardig presidentschap is hard nodig.

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…