fbpx
Zondagcolumn: Het hoge corruptierisico van ‘nog vijf’

door Theo Para

Onlangs wees DNA-lid Carl Breeveld in een spreekbeurt erop dat Suriname onder president Bouterse gedaald is op de Corruption Perception Index van Transparency International. Hoe lager op die lijst hoe slechter het betreffende land het doet. Suriname is gedaald tot plaats 100.

Breeveld wees er ook op dat Suriname dezelfde ranking heeft als China, een land dat kampt met grootschalige corruptie. Hoe zwakker de democratie en rechtsstatelijkheid, hoe minder checks & balances, hoe meer dictatoriaal bestuur, hoe groter het risico op corrupt bestuur. Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut.

Een ander gezegde luidt: soort zoekt soort. Het is opmerkelijk dat de twee andere beste vrienden van de regering Bouterse, Venezuela en Equatoriaal Guinee nog slechter scoren.

De rij corruptieschandalen onder Bouterse, die nooit werden onderzocht, gezien de heersende cultuur van de straffeloosheid, is legio. Een van de treffendste is de 86.000 ha die de secretaris van de president, Mahinder Gopi via een conflict of interest constructie in handen kreeg. Zijn baas weigerde een onderzoek. Het feit dat hij Gopi de enorme concessie liet houden deed kenners vermoeden dat Gopi slechts een stroman was. Niemand hoort immers meer wat van de secretaris van de president. Stilte als beleid om publiek vergeten te bewerkstelligen.

De president van de Wereldbank heeft corruptie ‘public enemy number 1’ van de ontwikkelingslanden genoemd. Het is een belangrijke veroorzaker van armoede. Elke dollar die in de zakken van de corrupte bestuurder verdwijnt, is een dollar die aan armoedebestrijding, onderwijs of gezondheidszorg kan worden besteed.

Corruptie maakt staten en daarmee hun publieke diensten als gezondheidszorg en sociale voorzieningen kapot. Venezuela, de belangrijkste regionale bondgenoot van de regering Bouterse, laat zien wat, ondanks rijke olievoorraden, kan gebeuren. Lege schappen in de winkels, lange rijen voor levensmiddelen, devaluatie van de nationale munt, bittere armoede en een record aan criminele moorden in Caracas. Burgers doen er alles aan hun land te ontvluchten.

In Suriname is het nog niet zover. Maar de staatsschuld stijgt weer exponentieel en de monetaire reserve is gedaald tot onder de minimumvereiste voor drie maanden importdekking. De overheid is een wanbetaler geworden. Economen voorzien direct na de verkiezingen, als de kunstgrepen van de Centrale Bank niet meer hoeven, een devaluatie van de Surinaamse munt. Als deze trend van ondeugdelijk financieel beheer van overheidsfinanciën zich doorzet, dan dreigen Venezolaanse toestanden.

Met ‘nog vijf’ loopt Suriname het risico veel te verliezen. De trend in de afgelopen vijfjaren liegt er niet om: het corruptierisico is zeer hoog bij paarse winst.

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…