fbpx
Zondagcolumn: Duister bestuur

Theo Para

We worden door de paarse staatspropaganda platgegooid met ‘kijk hoeveel we hebben gedaan’, ratings van door de staat betaalde ratingbureau ’s, opgepoetste cijfers enzovoorts. Maar al deze verhalen zijn oncontroleerbaar, niet toetsbaar omdat Suriname lijdt aan duister bestuur.

De US Secretary of State concludeert in haar FY2014 Fiscal Transparancy Report dat Suriname niet aan de minimumvereisten van fiscale transparantie voldoet. Anders gezegd, de bevolking weet niet wat met haar belastinggelden gebeurt.

Terwijl de financiële mensen van het regime vertellen hoe goed het gaat, hebben ziekenhuizen geen medicijnen en verbruiksartikelen, worden ondernemers niet uitbetaald, moeten schoonmakers in het onderwijs en personeel van STVS actie voeren om hun salaris te kunnen ontvangen.

Een bestuurssysteem dat geen accountability kent, geen rekenschap aflegt, dat kan alles beloven. Strafrecht is een belangrijke mechanisme van accountability. De onrechtmatige amnestiewet heeft moordenaars vrijspel gegeven.

Die dodelijke boodschap heeft heel de rechtsstaat Suriname onderste boven gegooid. Dat in het kielzog van dat proces, mega-corruptie volgde, ook weer straffeloos, is verwachtbaar. Als Parmessar bluft dat niemand corruptie bij hem kan bewijzen, doet hij dat in de wetenschap dat zijn partij zich verheven weet boven de wet. Als niets wordt onderzocht als je paars bent, wordt niets gevonden en niets bestraft.

Dat V7 – coördinator Chan Santokhi heeft aangekondigd dat bij verkiezingswinst de wijzigingen die in 2012 aan de oude amnestiewet zijn aangebracht zullen worden teruggedraaid bij V7-winst, is in lijn met de wens van de meerderheid van de kiezers. Uit het Sesos-onderzoek bleek immers een absolute meerderheid van kiezers voor afschaffen van de zelfamnestiewet van 2012 te zijn.

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…