fbpx
Zondagcolumn: De onrechtmatige Amnestiewet

Op 5 april 2012 heeft president Bouterse via zijn waarnemer, vicepresident Ameerali, de Amnestiewet, waarin de verdachten van de decembermoorden vrijgesteld werden van vervolging, bekrachtigd.

Het was een tactische zet om te maskeren dat hij zich wel schuldig maakte aan een hele grove vorm van belangenverstrengeling. Hij was immers hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces.

Er was sprake van wetgeving-ad-hominem, wetgeving gericht op persoonlijk belang. Het was een zelfamnestiewet, zoals de beruchte Chileense generaal Augusto Pinochet die ook had doen uitvaardigen.

De zelfamnestiewet was in strijd met de grondwet, omdat het grondrechten van slachtoffers en nabestaanden schond en omdat het indruiste tegen het grondwettelijk verbod op inmenging in een lopen strafproces. Zij was ook in strijd met internationale mensenrechtenverdragen die door Suriname zijn geratificeerd.

Omdat de Amnestiewet in strijd is met wetgeving van een hogere rangorde, spreekt men van onrechtmatige wetgeving. Tientallen nabestaanden hebben een zaak, tegen de Amnestiewet, tegen de staat Suriname aangekaart bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens.

Het is een kwestie van tijd dat Suriname evenals in de Moiwana case veroordeeld zal worden voor het schenden van de internationale mensenrechtenverdragen en het tekort doen van slachtoffers en nabestaanden.

De onrechtmatige Amnestiewet heeft de 8 decemberstrafzaak gepolitiseerd.

Voor of tegen de onrechtmatige Amnestiewet wordt een belangrijk criterium waaraan het electoraat de partijen en combinaties zullen toetsen.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…