fbpx
Zondagcolumn: CTU vaderliefde?

Theo Para

Het terrorisme dreigingsniveau is sinds jaren laag in Suriname.

De oprichting van de Counter Terror Unit, CTU, was merkwaardig. De grondwet voorzag in reguliere gewapende machten. Die organisaties hebben normen om bij aannemen van personeel de integriteit van de organisatie te waarborgen. Een democratische rechtsstaat bewapent geen foute figuren.

CTU daarentegen kent geen wettelijke basis en feitelijk geen parlementaire controle. Willekeur is er troef.

Merkwaardig was de benoeming van Dino Bouterse tot CTU-topman. Dino B. had een gevangenisstraf achter de rug (http://nl.wikipedia.org/wiki/Dino_Bouterse). Hij was ‘een van de besten’ zei een trotse pa. Met zijn CV zou Dino Bouterse bij leger en politie geen schijn van kans maken.

De benoeming werkte als een boemerang toen Dino B. door de Amerikaanse DEA werd gearresteerd. De directeur Nationale Veiligheid haastte zich daarna te verklaren dat Dino B. niet meer bij CTU zat. Hij deed dat ongedocumenteerd. De internationale media negeerden zijn verklaring. Dino B. bleef CTU – topman, de Surinaamse staat bleef gecompromitteerd.

Vanaf het Amerikaanse strafproces tegen Dino B, zijn schuldbekentenis en de daarop volgende veroordeling tot 16 jaar gevangenisstraf wegens cocaïnesmokkel naar de VS, lijkt CTU van de aardbodem verdwenen. CTU is oorverdovend stil.

Aanleiding voor een begrijpelijke, hypothetische vraag: Was CTU een vorm van ongepaste vaderliefde? Een constructie om zoonlief aan een staatsbaan te helpen?

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…