fbpx

Zingen blijkt revalidatie van beroertes te ondersteunen

GFC NIEUWSREDACTIE- Ongeveer 40% van de overlevenden van een beroerte ervaart afasie, een probleem met het begrijpen of produceren van gesproken of geschreven taal veroorzaakt door een cerebrovasculair accident.

In de helft van deze gevallen blijft de taalstoornis een jaar na de beroerte bestaan.

Afasie heeft brede effecten op het vermogen om te functioneren en de kwaliteit van leven van overlevenden van een beroerte en leidt gemakkelijk tot sociaal isolement.

Volgens de studie uitgevoerd aan de Universiteit van Helsinki, kan op zang gebaseerde groepsrevalidatie de communicatie en spraakproductie van patiënten ondersteunen en de sociale activiteit verhogen, zelfs in de chronische fase van een beroerte. De last die werd ervaren onder de mantelzorgers die aan het onderzoek deelnamen, nam ook aanzienlijk af.

“Onze studie is de eerste waar zorgverleners deelnamen aan revalidatie en hun psychologisch welzijn werd geëvalueerd”, zegt postdoctoraal onderzoeker Sini-Tuuli Siponkoski.

BEKIJK OOK
Vlees zoals spek, ham, hotdogs, worstjes en corned beef gelinkt aan verhoogd risico op diabetes type 2

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het vermogen om te zingen kan worden behouden, zelfs bij ernstige afasie. Het gebruik van zang, met name koorzang, bij afasierevalidatie is echter niet op grote schaal bestudeerd.

“Onze studie maakte gebruik van een breed scala aan zangelementen, zoals koorzang, melodische intonatietherapie en tabletondersteunde zangtraining,” zegt doctoraatsonderzoeker Anni Pitkäniemi.

Bij melodische intonatietherapie wordt spraakproductie geleidelijk beoefend door gebruik te maken van melodie en ritme om van zang naar spraakproductie te gaan.

In het onderzoek werden revalidatiesessies geleid door een getrainde muziektherapeut en een getrainde koordirigent.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Brain Communications.