fbpx
Zika rukt op, milde aandoening

Aedes aegyptiDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat het Zikavirus zich zal verspreiden over nagenoeg geheel Zuid-, Centraal- en Noord-Amerika.

Er is geen enkele manier om de ziekte te voorkomen of te behandelen, zegt de WHO. Grote farmabedrijven voelen er weinig voor om te investeren in vaccins voor ziekten die voorkomen in arme gebieden, waardoor commercieel succes onzeker is.

De ziekte wordt verspreid door de Aedes aegypti-muskiet, maar kan ook door de Aedes albopictus (de tijgermug, die in geheel de USA voorkomt) worden verspreid. In één geval wordt vermoed dat het virus door seksueel contact is overgebracht.

Aedes muskieten, die Zika overbrengen, komen in Canada en continentaal Chili niet voor. Daar zal de ziekte zich dus ook niet manifesteren, verwacht de WHO.

Zika is een milde aandoening. 8 van de 10 geïnfecteerde personen vertoont geen ziektesymptomen. Zijn die er wel, dan gaat het meestal om koorts, uitslag, gewrichtspijn en rode ogen. Dit kan enkele dagen tot een week aanhouden en de ziekte gaat vaak vanzelf over.

Een aantal vrouwen dat geïnfecteerd was met het virus kreeg een kind met een te kleine schedel. Vanwege deze samenloop wordt onderzocht of er inderdaad een verband is, maar dat is nog niet aangetoond; de WHO spreekt van “suggestief bewijs”.

Brazilië maakt zich vooral zorgen om de gevolgen van de Zika-epidemie voor de Olympische Spelen die dit jaar worden gehouden in Rio de Janeiro.

Zika werd voor het eerst ontdekt in Oeganda omstreeks 1947. Sindsdien kwam het bijna uitsluitend voor in delen van Afrika.

Meer nieuws

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…