fbpx
Zika-epidemie en de permanente onkunde van het BOG

Er heerst momenteel een zika-epidemie in Suriname. De Surinaamse gezondheidsautoriteiten hebben besloten SRD 250.000 tot 300.00,00 vrij te maken ter bestrijding van de Aedes aegypti muskiet. Een grote grap want tijdens de bestrijding van de Chikungunya epidemie werd één miljoen Surinaamse dollars vrijgemaakt en dat bedrag bleek toen niet genoeg te zijn.

Nu hebben wij een serieuzer probleem, want de kans dat baby’s worden geboren die hun levenslang geestelijk gehandicapt zullen zijn is groot, maar de Surinaamse overheid meent met SRD 250.000 tot 300.00,00 de zaak te klaren.

De houding van het BOG
Op 13 juni 2015 stond al in onze kranten: “Mogelijk nieuw virus op komst” Toen gaf BOG directeur Lesley Resida aan op de hoogte hiervan te zijn en alert te zijn. Op 2 november 2015 lazen wij: “Zika-virus ontdekt in Suriname”. Het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo had bij vijf personen Zika geïdentificeerd, maar directeur Resida was niet overtuigd. Hij wilde eerst een second opinion van het buitenland.

Op 26 november 2015 publiceerden onze kranten: “ Zika-virus grijpt om zich heen” en
“Brazilië raadt vrouwen af zwanger te raken vanwege zika-virus”. Directeur Resida gaf toen aan “Wij gaan niet klakkeloos zaken overnemen en wij gaan vrouwen niet adviseren een zwangerschap uit te stellen.”

Op 29 december 2015 was te lezen: “Geld voor BOG om zika-voorlichting op te voeren”. Let wel dit was slechts een toezegging van het ministerie van Volksgezondheid. Opgemerkt kan worden dat tijdens de Kerstdagen de zika-dode in Suriname een feit was. Directeur Resida kwam met het verhaal “De man had ook onderliggende factoren, bovendien heeft zijn leeftijd ook een rol gespeeld”.

Op vrijdag 15 januari 2016 gaf het Amerikaanse Center forDisease Control and Prevention een reis waarschuwing . Zwangere vrouwen werd geadviseerd om reizen naar Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse en Caribische landen waar uitbraken van Zika zijn geregistreerd, te voorkomen. De reiswaarschuwing geldt behalve voor Suriname ook voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Venezuela en Puerto Rico.
Op zaterdag 16 januari 2016 zei gynaecoloog Satish Mohan: Het is een acute fase. Alle organisatorische dingen moeten nog geregeld worden.”

Onkunde van het BOG

De onkunde van het BOG tracht men te camoufleren door slechts de burgers de schuld te geven van het probleem. Men zou te veel kapotte apparaten en oude autobanden in wind en weer open laten staan, waardoor de muskiet zijn eitjes kan leggen.  Spuiten heeft geen zin, want al het afval moet eerst opgeruimd worden door de burgers.

Ook zou de Aedes aegypti een binnenhuis muskiet zijn, dus de burgers moeten ervoor zorgen dat ze geen vazen met water dagenlang moeten laten staan.  Het verhaal van BOG houdt weinig stand dat de muskiet vooral binnenhuis vertoeft en dat de epidemie de schuld is van de burgers die vatten , autobanden, kapotte machines met water open laten staan. De muskiet broedt in schoon stilstand water. Hoe zit het dan met het water in de holen van bomen, tussen de scheuten van bladeren en in de gerolde bladeren?

Waarom moet het BOG wel landelijk spuiten?

De Aedes aegypti muskiet is met de slavernij overgekomen vanuit Afrika naar de nieuwe wereld. In de dertiger jaren (zie figuur 1) van de vorige eeuw de Aedes aegypti muskiet in grote delen van Zuid Amerika voorkwam. In de 50’er jaren van de vorige eeuw startte de Amerikaanse muggendeskundige Fred Sober met een campagne om de muskiet te bestrijden. Het was bijna een militaire actie want van huis tot huis ging men om de muskiet te bestrijden.

In de 70’er jaren van de vorige eeuw was  de muskieten populatie behoorlijk afgenomen. Maar wat ging toen mis in1998?De Nederlandse muskieten deskundige Bart Knols zei  in een televisieprogramma het volgende : “Vroeger gingen de milieu-inspecteurs van huis tot huis tot huis. Als je een inspecteur niet binnen liet dan had je de politie voor je deur. Als je broedplaatsen had waar larven kunnen broeden kreeg je een boete.

Tegenwoordig laat men het op zijn beloop. Men gooit een foldertje in de brievenbus bij mensen van let op het stilstand water rondom het huis is en daarmee moet het maar gebeuren. Wel de situatie is alleen maar verergerd.  Er zal wel echt iets moeten gebeuren en ik hoop dat met Zika iets echt moet veranderen.

Bij knobbelkoorts bent je 1 tot 2 weken ziek, een zware griep, maar als er nu kinderen geboren worden met schedeltjes die kleiner zijn, waardoor hersenen niet tot ontwikkeling kunnen komen die hun levenslang daardoor gehandicapt zullen blijven, dan zal er nu echt iets moeten gebeuren.”.

Slechts SRD 300.000,00

Bij Chikungunya heeft de Surinaamse overheid SRD 1 miljoen vrijgegeven en dat geld was niet voldoende. Nu met Zika, waarbij permanent gehandicapte baby’s geboren kunnen worden, wil de overheid SRD 250.00,00 tot 300.000,00 geven. WIE HOUDT WIE VOOR DE GEK?

Nieuwe gevaren

Let wel op 10 juni 2015 werd in onze media vermeld dat in Korea er momenteel een nieuw virus MERS is uitgebroken, welk al enkel dodelijke slachtoffers heeft opgeeist. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is niet bang voor het Mers-virus dat sinds de vorige maand slachtoffers maakt in Zuid-Korea. Dit zegt BOG- directeur Lesley Resida. “Het virus is niet in de regio.” Het BOG houdt de ontwikkeling rond de ziekte wel in de gaten, onder andere wat betreft mogelijke import in de regio.

Op 23 december 2015 stond het volgende in onze media: Het influenza A-virus ofwel Mexicaanse griep steekt opnieuw de kop op in de regio. Tot 15 september waren er op Trinidad en Tobago drie sterfgevallen en 29 andere bevestigde gevallen. De directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Lesley Resida, zegt hiervan op de hoogte te zijn. In Suriname zijn de afgelopen twee maanden geen influenza A of B-gevallen vastgesteld.

Suriname is voor het laatst in 2012 getroffen door de Mexicaanse griep……..”Wij blijven onderzoeken en kijken wat er in de regio speelt.” Het BOG zal de verspreiding van informatie moeten opvoeren. Volgens hem zijn er weinig middelen beschikbaar voor het BOG om zijn werk naar behoren te doen. Hij geeft toe dat de gemeenschap niet veel merkt van de bewustwordingsprogramma’s van het bureau, maar hij verzekert dat hieraan wordt gewerkt. Mijn vraag is : Moeten er eerst tientallen doden in Suriname vallen voordat men bij volksgezondheid serieus wordt?

Ricky W. Stutgard M.Sc

 

Meer nieuws

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…