fbpx

Zijn zij er wel of zijn zij er niet? (Waarschijnlijk niet, denken onderzoekers)

De reden waarom wij nog steeds geen buitenaards leven hebben ontdekt, is dat het er waarschijnlijk niet is, somberen wetenschappers van het Future of Humanity Institute aan de Oxford Universiteit.

Dat stellen zij nadat zij tot de conclusie kwamen dat de Fermiparadox en zijn ondersteunende theorieën enigszins gebrekkig zijn.

De paradox is het conflict tussen de waarschijnlijkheid dat ergens in het universum intelligent leven bestaat en het gebrek aan bewijs daarvoor.

De tegenstrijdigheid is gekoppeld aan andere theorieën zoals de vergelijking van Drake, die zegt dat zelfs als de waarschijnlijkheid van leven elders klein is, het vanwege de enorme omvang van het universum toch mogelijk is dat er ergens daarbuiten een groot aantal beschavingen zijn.

Laten we raden

De Oxford-onderzoekers hebben de Drake-vergelijking nog eens bekeken en ontdekten hoe misleidend giswerk kan zijn bij het selecteren van de parameters die in de vergelijking moeten worden opgenomen.

BEKIJK OOK
Echtpaar bij thuiskomst overvallen door gewapende mannen

Hun bevindingen publiceerden zij in een nieuwe studie met de titel “De Fermi-paradox oplossen”.

“Wanneer mensen de vergelijking van Drake bespreken, is het niet ongebruikelijk om ze iets te laten zeggen als: ‘deze parameter is onzeker, maar laten we raden en onthouden dat het een gok is’, om eindelijk een resultaat te bereiken dat toegeven gebaseerd is op gokken” zegt Dr. Anders Sandberg, een van de auteurs van het onderzoek

“Dit leidt vaak tot overmoed, en erger nog, de Drake-vergelijking is erg gevoelig voor vooringenomenheid: als je hoop hebt, zal een klein duwtje omhoog in verschillende onzekere schattingen een hoopvol resultaat opleveren, en als je een pessimist bent, kun je gemakkelijk een laag resultaat krijgen.”