fbpx

Zestiende CEO Talk VES in het teken van handel

GFC NIEUWS- De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) houdt woensdag de zestiende CEO Talk.

Bij de CEO Talks komt een succesvolle ondernemer/manager aan het woord die zijn/haar ondernemingservaringen deelt met het publiek. Tevens wordt de bijdrage van de onderneming aan de Surinaamse economie belicht.

De spreker op deze CEO Talk is Irene Spangenthal, directeur van HEM Suriname, een toonaangevende importeur en distributeur van consumentenartikelen.
Het is een familiebedrijf dat bestaat sinds 1898 en begon met handel naar de Oost (Nederlands Indië) en naar de West (Suriname en de Antillen).

In Suriname werkte de Hollandsche Export Maatschappij tot 1952 met diverse agenten, waarvan J.F.D. Haenen de laatste was. Vanaf 1957 had de Hollandsche Export Mij een eigen kantoor aan de Heerenstraat, en in 1962 werd er een aparte Surinaamse N.V. opgericht, de HEM Suriname N.V.

Onder directievoering van Wilfred Spangenthal die als 3e generatie werkzaam was in dit familiebedrijf, groeide het bedrijf uit tot één van de grootste importeurs/distributeurs van consumentenartikelen in Suriname. In 2005 is de leiding overgenomen door dochter Irene Spangenthal.

Met veel voortvarendheid is de HEM verder gemoderniseerd, wat vooral tot uiting komt in het prachtige pand aan de Hendrikstraat, waarmee voor het eerst alles is ondergebracht op 1 locatie. Kenmerkend voor de HEM is een niet-aflatende drive om onszelf voortdurend te verbeteren en te innoveren.

BEKIJK OOK
VSG en KAMPOS dienen opnieuw klacht in bij DNA: organisaties bezorgd over collectieve rechten

De VES houdt deze activiteit omdat zij ervan uitgaat dat de ontwikkeling van een land nauwe correlatie vertoont met de ontwikkeling van het midden en kleinbedrijf in dat land en dan ook stimulering behoeft om verder te groeien.

Kleine en middelgrote bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan het verbeteren en versterken van de verdiencapaciteit van een land. Die bedrijven leveren als groep, in landen waar deze goed ontwikkeld is, relatief de grootste bijdrage aan werkgelegenheid, de groei van het Bruto Binnenlands Product en productinnovatie.

De VES meent dat het delen van ervaringen met anderen één van de mogelijkheden is om het midden en kleinbedrijf oftewel het ondernemerschap te stimuleren. Ondernemers die innovatief en succesvol willen zijn, delen hun ervaringen met andere personen, die mogelijkerwijs ook willen ondernemen of reeds ondernemen.

De VES wil met de CEO Talks een platform creëren voor jonge en/of aspirant-ondernemers om hun aspiraties en inventiviteit te stimuleren en om zicht te krijgen op succesfactoren en mogelijke valkuilen in het zaken doen.