Zes maanden in Suriname en de rest van het jaar in Nederland is het beste van twee werelden

suriname paramaribo DNA assemblee

Veel Surinamers die in Nederland wonen, denken hardop na over een tussenweg. Helemaal terug verhuizen? Te risicovol. Maar fulltime in Nederland blijven? Ook niet ideaal.

Na eerdere berichten over het voorstel van IMF-topman Marnix van Rij om de pensioenleeftijd te verhogen naar 70, liep onze redactie over van de reacties.

Een opvallende gedachte die vaak terugkomt: “Waarom niet gewoon zes maanden in Nederland en zes maanden in Suriname wonen?”

Vooral ouderen en mensen die hun geld online verdienen zien dit als een haalbare en fijne optie. GFC Nieuws Lifestyle dook erin. Hoe werkt dat precies? En waar moet je rekening mee houden?

Eerst de belasting. De Belastingdienst kijkt waar je écht woont, op basis van waar je je sociale en economische leven hebt.

Als je netjes de helft van het jaar in beide landen bent, moet je kunnen aantonen waar je ‘zwaartepunt’ ligt. Dat vraagt om goede documentatie.

Dan de AOW. Zolang je ingeschreven blijft in Nederland en er minstens zes maanden per jaar verblijft, blijf je volledig verzekerd. Daarmee voorkom je de bekende korting van 2% per niet-Nederlands jaar.

De zorgverzekering? Blijft gewoon geldig. Met een Nederlandse basisverzekering krijg je in Suriname dekking voor onvoorziene medische kosten, zoals spoedopnames of acute zorg.

De vergoeding is volgens Nederlandse tarieven, maar die dekken meestal de lokale kosten.

Voor wie z’n leven flexibel kan inrichten, lijkt deze constructie dus helemaal zo gek nog niet.

Je mist het Hollandse pensioen niet én je viert Owru Yari in Suriname.