Zeldzame ziekte ‘eet neus’ vrouw op na epileptische aanval

GFC NIEUWS- Een moeder van drie kinderen heeft haar verhaal gedeeld met de samenleving om zo bewustwording te creëren over een zeldzame ziekte.

De vrouw vertelt dat ze een ‘levende hel’ heeft ervaart vanaf een zeldzame ziekte haar neus opeet.

Savannah-Kelly Simmonds kwam met de brug van haar neus in 2015 tegen de radiator aan en kreeg een epileptische aanval.

Na dit incident had ze vaker neuspijn, maar naarmate de jaren verstreken, begon haar neus in zichzelf te duiken.

Nadat ze in 2016 diverse artsen bezocht, werd vastgesteld dat ze ‘wegener granulomatose’ had – een auto-immuunziekte waarvan de oorzaak onbekend is en die wordt gekenmerkt door ontstekingen van de binnenwanden van de kleine bloedvaten. Deze ontstekingen kunnen zich in het hele lichaam voordoen.

De ontstekingen leiden tot versterf van weefsels in organen. Er treden dan karakteristieke ophopingen van ontstekingscellen op, met name in de neus en de longen. Ook de nieren worden vaak aangetast, evenals de huid, ogen en gewrichten.

De ziekte kan in elk van de organen beginnen, zonder dat andere organen meedoen. Daardoor wordt de ziekte vooral in het begin vaak niet herkend.

De conditie heeft vanaf toen ervoor gezorgd Savannah’s lichaam haar ‘neus opeet’ en ze hoopt dat ze eens een optie zal hebben deze ziekte te stoppen om haar leven te beheersen, al is het door amputatie en een prothese om haar ingedeukte neus te bedekken.