fbpx
Zeer kwalijke zaak dat Surinaams product Borgoe rum wordt gepromoot

INGEZONDEN- Het is een zeer kwalijke zaak dat er wordt meegewerkt aan het promoten van Surinaamse alcoholproducten zoals ‘Borgoe Srefidensie Edition’.

Een ieder die midden in de wereldmaatschappij staat weet dat sterke drank, alcohol, die zeer verslavend werkt, in zeer veel gevallen alleen maar grote treurnis, ellende, ziekte en verderf met zich meebrengt. En of het nou rum is die in Suriname is geproduceerd of elders, zal geen verschil maken.

Elke medicus die zijn huiswerk heeft gemaakt zou u kunnen vertellen dat regelmatig alcoholgebruik kan zorgen voor onherstelbare hersenschade, leverschade (levercirrose) en diverse soorten kanker.

Sterker nog: deze dranken spelen een rol bij een ruim aantal ernstige ziektes. Na roken staat het gebruik van rum en dergelijke alcoholische dranken op de tweede plaats op de lijst van risicofactoren voor kwaadaardige aandoeningen.

Het consumeren van sterke drank zorgt niet alleen voor problemen bij de zuiplappen. Ook derden die niet eens drinken worden zeer hard getroffen. Elk jaar sterven gemiddeld 275.000 mensen in de wereld, ook veel onschuldigen, als gevolg van een verkeersongeval waarbij alcoholgebruik in het spel was. 

Recent nog twee volstrekt onschuldige zussen in Suriname die voor een eettentje stonden. Jonge onschuldige vrouwen, gewoon uit het leven weggerukt door een zuiplap die het nodig vond om alcohol te nuttigen.

En dat is helaas nog niet alles.

Het gebruik van deze rommel, alcohol, staat in direct verband met geweld, vaak met de dood, verkrachtingen, aanrandingen of ernstige verminkingen tot gevolg. Volgens internationaal onderzoek kan bijna 40 tot 50% van de geweldsdelicten als alcohol-gerelateerd gekwalificeerd worden.

Moord en doodslag, vrouwenmishandeling, vechtpartijen, burenruzies, verkeersruzies en nog meer ellende.

Deze verslavende rommel, alcohol, zorgt bovendien voor zoveel problemen in de relationele en financiële sfeer.

En marketeers proberen al deze ellende te verzachten door aan te geven dat alcohol slechts met mate moet worden gedronken. Maar dat is de grootste onzin. De meeste zuiplappen zijn simpelweg verslaafd, immers het is sterk verslavend spul.

Bovendien is ook het matig drinken van alcohol desastreus voor de gezondheid en alle gerelateerde ellende daardoor is niet minder. Alle nieuwe onderzoekingen hebben dat onomstotelijk bewezen. Daarover bestaat er consensus.

Alleen de onderzoekingen die zijn gesponsord door de alcoholindustrie geven een ander vals beeld. De echte experts weten heel goed dat de uitkomsten niet betrouwbaar zijn.

Kortom, het is een kwalijke zaak dat sterke drank zo op een voetstuk wordt geplaatst terwijl die alleen maar zorgt voor pijn, ziekte, verdriet, geweld, verderf en dood.

R. Pinas

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

 

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…