fbpx

Zanele Vayeke-Shabangu eerste vrouwelijke piloot in Defensiemacht Zuid-Afrika

Zanele Vayeke-Shabangu is de eerste vrouwelijke piloot die een helikopter bestuurt van de Zuid-Afrikaanse Nationale Defensiemacht.

Het laatste dat je zou verwachten van een arm meisje dat niet in staat was om haar studie te vervolgen is dat ze de eerste vrouwelijke piloot wordt bij de Defensiemacht. Een fictie? Neen, luidt het antwoord van Vayeke-Shabangu. In een interview zegt ze dat ze door vastberadenheid en veel opofferingen dit heeft bereikt.

Het was niet de droombaan van de 34-jarige vrouw uit Hammanskraal een stad in Pretoria, Zuid-Afrika. Haar moeder was vanwege ziekte werkloos. Vayeke-Shabangu kon de middelbare school niet afronden, omdat zij moest hosselen om het gezin te helpen onderhouden.

BEKIJK OOK
CID en AT houden illegale wapenhandelaar aan

Haar doorbraak kwam nadat ze reageerde op een sollicitatieoproep van de Defensiemacht in de krant. Vayeke-Shabangu was toen nog een tiener.

Zij werd in dienst genomen door het leger. De Zuid-Afrikaanse Defensiemacht stelt medewerkers via een trainingsprogramma in de gelegenheid om verder te studeren.

Vayeke-Shabangu had interesse voor een artsenstudie, maar werd niet geselecteerd. Ze werd toen geadviseerd om de pilotenopleiding in overweging te nemen. Ze koos daarvoor en jaren daarna mag ze zichzelf de eerste vrouwelijke piloot binnen de Zuid-Afrikaanse Defensiemacht noemen.