Zaalvoetbal: gastland Colombia wint van Suriname

In Polideportivo Cubierto Luis Carlos Galán Sarmiento in Barrio Santa Ana is woensdag tijdens de vierde Zuid-Amerikaanse Spelen voor Sportjournalisten een aanvang gemaakt met het onderdeel zaalvoetbal.

Er werd gespeeld op een betonnen, overdekt buitenveld in Barrio Santa Ana. Het complex is in maart in gebruik genomen.

In de openingspartij zegevierde Mexico met 4-2 over Argentinië, nadat het bij de rust 2-1 was. In de tweede helft liepen de Mexicanen uit naar 3-1. Argentinië had daarna vrouwe Fortuna niet mee: een vrije trap spatte uiteen op de linkerpaal, een penalty werd gemist, terwijl daarna voor een leeg doel naast werd geschoten. De ploeg kreeg de rekening gepresenteerd, want met 2:39 kwam Mexico op 4-1. Amper 38 seconden daarna scoorde Argentinië wel, maar meer zat er niet in.

Gastland Colombia maakte daarna korte metten met Suriname. Tot aan de rust zaten de Surinaamse sportjournalisten nog redelijk in de strijd (1-3), maar de gehavende ploeg kreeg in de tweede helft tien goals tegen.

Cesar Paez opende 1:42 na de start de score voor Colombia, terwijl zijn teamgenoten Nairo Perez, Fabio Gallo en Cristian Ortiz allen vier keer scoorden tijdens het verdere verloop. Uit een assist van Earnie Eenig had Ivan Summerville met 16:17 op de klok Surinames enige doelpunt gemaakt in de eerste helft.

“We hebben niet echt een vuist kunnen maken”, gaf Summerville toe. “Het groot verschil was teamwerk en we hadden maar één reservespeler. Colombia daarentegen kon constant wisselen, want het team had elf of twaalf spelers.”

Hij wijst erop dat het team ook gehavend was: Marciano Zalman deed niet mee vanwege een hamstringblessure, terwijl Eenig na de rust last kreeg van zijn enkel.

Volgens het schema dat is uitgezet speelt Suriname donderdag tegen Mexico en kruisen Argentinië en Colombia de degens. Vrijdag staan Suriname en Argentinië tegenover elkaar en sluiten Colombia en Mexico het futsal af.

Summerville ziet nog voldoende kansen voor Suriname. “Misschien kunnen we geen kampioen meer worden, maar semikampioen kan nog.” Hij vindt Argentinië en Mexico “niet echt sterk”. “We hebben beide landen zien spelen en hun zwakke plekken gezien. Ze zijn zeker te pakken”, aldus een optimistische Summerville.

Congres

Het tweedaagse congres van AIPS América is woensdag afgesloten. Volgens Desney Romeo, voorzitter van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) zijn de verslagen van de eerste vicepresident, secretaris-generaal en penningmeester allemaal goedgekeurd.

Romeo zegt dat er een Skype-gesprek was met Gianni Merlo, voorzitter van de internationale overkoepeling AIPS. Daarbij heeft Colombia voorgesteld in Cartagena het congres van het executive committee van de AIPS in 2020 te hosten.

Ook voor andere evenementen zijn er kandidaat-gastheren: Santiago (Chili) en Recife (Brazilië) voor de AIPS América-congressen van 2020 en 2021 en Cali (Colombia) voor de lustrumeditie van de Zuid-Amerikaanse Spelen voor Sportjournalisten.

Over het jaarlijks trainingsprogramma voor jonge sportjournalisten op Cuba heeft Romeo aandacht gevraagd voor de taalbarrière. “De trainingen zijn in het Spaans en dat is niet bevorderlijk voor de Engelssprekende landen. “Ze voelen zich niet lekker. Het lijkt op een Spaans onderonsje.” Romeo, die directeur is in het bestuur van AIPS América, zegt dat hem is beloofd dat er aan deze zaken zal worden gewerkt.

Foto: VSJS
Het zaalvoetbalteam van Suriname inclusief gastspeler Frankie Telles van Puerto Rico (hurkend rechts)

Overige berichten