fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Yoga, massage, tatoeage en sport: alles is zonde

“Vrienden die samen yoga doen zijn ware vrienden en zullen altijd vrienden blijven.” Dat was de wijsheid die de Indiase president Shri Ram Nath Kovind meegaf aan zijn Surinaamse collega, zoals genoteerd door Outlook.

De twee presidenten deden de 21e juni, op de internationale yogadag, mee aan een unieke yogasessie: “De eerste keer dat de leiders van twee landen samen deelnamen aan de Internationale Dag van Yoga,” schreef DNA. 

Surinaamse christelijke organisaties waren minder enthousiast.

Ruzie?

steve meye 1 | GFC

steve meye google | GFC

steve meye 2 | GFC

Op sociale media werd volop gespeculeerd over de vermeend verstoorde verhouding tussen president Desire Delano Bouterse en de eerwaarde bisschop Stephanus – Steve – Remy Meye, die in 2011 op de staatsloonlijst werd geplaatst als presidentieel geestelijk adviseur.

Voor- en tegenstanders vlogen elkaar online in de haren over de deelname van de Surinaamse president aan het yoga-evenement, met gegoogelde en geyoutubede ‘bewijzen’ van het eigen gelijk.

Wat de bisschop de verzuchting ontlokte: “Laat niet Google of YouTube uw leraar zijn over Jezus” – onder zijn eigen gegoogelde bewijsmateriaal voor het demonische karakter van yoga.

Gods Bazuin Ministries, waar Meye leiding aan geeft, had immers in hoofdletters “opgeroepen c.q. ernstig gewaarschuwd om niet deel te nemen aan de geplande ‘yogalessen/-oefeningen’”.

Concurrentie

Over yoga bestaan namelijk binnen sommige christelijke kringen opvattingen die er niet om liegen. Nieuw is dat niet: mededinging wordt binnen religies zelden geduld, concurrerende religies worden wel vaker weggezet als duivelse creaties.

In de betreffende regio begon dat toen het Caribisch gebied en Zuid-Amerika door Europese landen werden bezet.

Boeken en religie van Maya’s, Inca’s en Azteken werden door de bezettingslegers verbrand en vernietigd, omdat die des duivels zouden zijn, en zij kregen met grof geweld de godsdienst van de bezetters opgelegd.

Antigodsdienst

“Islam is geen religie van vrede en moslims zijn duivels op aarde,” waarschuwt pastor Umar Mulinde uit Oeganda die door een moslim met een bijtend zuur zou zijn aangevallen.

Ook zijn Nederlandse collega, de Leeuwarder predikant Alfons van Vliet, laat schriftelijk weten dat de islam een “antigodsdienst, afkomstig van de duivel” is.

De Heilige Synode van de Orthodoxe Kerk van Griekenland windt er over yoga geen doekjes om: “De beoefening van yoga hoort niet thuis in de levens van christenen.” 

Pas op met Potter

Net als alle andere tegenstanders van yoga geven de Grieken slechts één reden op voor het afwijzende advies: “De Heilige Synode stelt dat yoga, aangezien het een fundamenteel aspect van het hindoeïsme is, niet door christenen kan worden beoefend omdat het in strijd is met het christelijk geloof.“

Pater Cesare Truqui, die pater Gabriele Amorth opvolgde als hoofdduivelsuitdrijver van het Vaticaan na een dienstverband van 25 jaar, zegt in een interview dat de boeken over Harry Potter en yoga beide demonische bezetenheid veroorzaken.

Dat komt, legt Salt of the Earth uit, “omdat yoga is ontstaan uit het hindoeïsme: de oefeningen zijn aanbidding van goden,” zegt het blog.

Demonen

Bisschop Meye van de waarschuwende Ministries haalt op zijn Facebookpagina een publicatie aan van het christelijke weblog Salt of the Earth, dat het door hem veronderstelde demonische karakter van yoga en het hindoeïsme uitlegt.

OOK INTERESSANT
Vernieuwde UNASUR zal collectief moeten werken aan ontwikkeling regio

“Achter deze hindoegoden zitten demonen. Wanneer jij een yogapose doet, aanbid je een demon en verbind jij jezelf aan deze demon,” schrijft ‘het zout der aarde’ zonder de bron van deze stelling te noemen.

Maar niet alleen de islam en het hindoeïsme zijn slecht. De mensheid moet ook ver blijven van de Reiki-geneeskunst, waarschuwt hetzelfde blog.

Des duivels

Reiki is namelijk “niet ontstaan vanuit het Woord, maar vanuit het boeddhisme.” Oftewel: in tegenstelling tot het christendom ontstond Reiki niet uit “het Koninkrijk van God”, maar is het “een leer van mensen, dus behoort het tot het koninkrijk van de duivel.”

Dat verklaart gelijk de kruistocht tegen alle andere religies: die zijn niet afkomstig van God. Het christendom is “de enige religie die van God komt,” alle andere zijn van de duivel.

Zo, nu weet ik het wel, denkt u. Nou – nee, dus.

Niet prikken in uw tempel

De hemel verhoede dat u een tatoeage heeft. “Of weet gij niet dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest,” vraagt Salt of the Earth met verwijzing naar het Bijbelboek Korintiërs

Want tatoeages zijn onchristelijk, zou Leviticus volgens de blogger zeggen: “Gij zult geen tekens in uw huid laten prikken,” zonder dat duidelijk wordt of pakweg een litteken na een inenting ook onder de noemer ‘tekens van zondige priksels’ valt.  

Het beeld is duidelijk: niemand is zonder zonden. Want wee de christen die zich ooit heeft laten masseren. Masseren?

Ja, masseren. Want massage heeft “zijn oorsprong in de oosterse religies en filosofieën” – de concurrentie, dus.

Sport is slecht

De technieken van de massage die u zo goddelijk heerlijk vindt, hebben namelijk “hun oorsprong en wortels in de demonische en occulte geestelijke wereld; het koninkrijk van de duisternis en niet in het Koninkrijk van God.”

Sporten dan. Uw wenkbrauwen hebben inmiddels het plafond bereikt – begrijpelijk.

Voor een christen is sport niet aan te bevelen. Want “niet alleen leidt sporten mensen af van God, familie en vrienden, het brengt ook het slechtste in de mens naar boven” stelt de auteur van A Christian Guide to Sports. 

Wat natuurlijk het oude strijdpunt omhoog haalt: mogen Oosterse gevechtskunsten wel?

Wat is zonde?

Het antwoord raadde u al zodra het woordje “Oosterse” viel. Want aan Oosterse kunsten zitten Oosters-mystieke aspecten, die bij christelijke fundamentalisten niet goed vallen.

Nergens wordt een bron geciteerd, nergens wordt duidelijk gemaakt waar deze opvattingen op gebaseerd zijn, waar zij vandaan komen of door wie zij zijn ingefluisterd.

Wat niet binnen een christocentrische filosofie past, wordt door christenfundamentalisten geparkeerd in het laatje met het etiket “Duivels en demonisch”.

Duidelijk wordt in ieder geval dat niemand de eerste steen mag werpen. Want dat praktisch iedereen wel eens gemasseerd of geprikt is, gesport heeft of lichaamsoefeningen heeft gedaan, toont met een dikke knipoog naar Prediker, de zoon van David, koning te Jeruzalem, weer eens de enige waarheid aan: alles is zonde.