fbpx

Yoga is goed voor lichaam en geest

Yoga is niet alleen een middel om mentale stress af te bouwen en je lichaam flexibel te houden, het kan ook helpen bij rugpijn, astma, hoge bloeddruk, reumatoïde artritis en nog een paar andere problemen of kwaaltjes zoals bijvoorbeeld chronische vermoeidheid.

En het heeft nog meer pluspunten in petto! Een totaalpakket aan yogahoudingen oefent een positieve invloed uit op de ledematen zonder je gewrichten te belasten. Bepaalde poses vergen namelijk evenwicht en kracht en door regelmatig te oefenen bouw je die spierkracht op. Je bewegingsradius wordt ruimer en je spieren stretchen, wat extra lichaamsflexibiliteit oplevert.
We zetten de belangrijkste pluspunten even op een rijtje:

Core: Met het Engelse woord ‘core’ wordt het centrum of de kern van het lichaam bedoeld, dat zijn alle spieren die van de schouders tot het bekken lopen (buikspieren, bil- en rugspieren … er zijn er in totaal 29).
Yogaoefeneningen die de core spieren bewerken zijn bijvoorbeeld de zijwaartse plank (vasisthasana). Die is goed voor je evenwicht, voor de spieren rond je middel en ze stretcht zowel je armen als benen. Of de boot (paripurna navasana) die de rug- en buikspieren versterkt.

Armen: Bij yoga heb je geen gewichten of een toestel nodig om armkracht op te bouwen, je gebruikt daarvoor je eigen lichaam. Met de hoge plank (phalakasana) versterk je je armspieren maar ook je core omdat je je lichaamsgewicht evenredig verspreidt over je armen en je benen. Bij de kraanvogel-houding (bakasana) worden je armen nog meer uitgedaagd omdat ze je volle lichaamsgewicht moeten dragen.

BEKIJK OOK
Één van 's werelds beste verjongingsexperts geeft 27 adviezen voor een goede nachtrust

Benen, heupen en dijen: Heel veel yogahoudingen bewerken alle spieren van de benen, heupen en dijen. De berghouding (tadasana) bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je je rug rechthoudt en sterke benen krijgt. De driekhoek (utthita trikonasana) stretcht en verstevigt de dijen, knieën en enkels.

Rug: De rugspieren worden onder handen genomen door oefeningen zoals de neerwaartse hond (adho mukha svanasana) en de kat (majaryasana).

Een bijkomend voordeel is dat je voor yoga weinig materiaal nodig hebt (enkel een yogamatje) en dat het toegankelijk is voor iedereen: jong en oud, valide en minder valide mensen … iedereen kan yoga beoefenen. Als je diabetespatiënt bent of hartproblemen hebt, overleg je best wel eerst met je arts om te horen welke oefeningen voor jou geschikt zijn.