fbpx

Xi Jinping belooft het Chinese leger te transformeren in ‘grote muur van staal’

GFC NIEUWSREDACTIE- De huidige turbulente tijden – gekenmerkt door toenemende militaire spanningen, technologische concurrentie en wederzijds wantrouwen tussen China en de Verenigde Staten – lijken de weg te hebben vrijgemaakt voor een nieuw veiligheids- en defensieparadigma vanuit Beijing.

Tijdens zijn slottoespraak van het Nationaal Volkscongres (NPC) kondigde de Chinese president Xi Jinping aan dat hij van plan is het Volksbevrijdingsleger te moderniseren en er “een grote muur van staal” van te maken die in staat is om de nationale soevereiniteit en ontwikkeling van China te garanderen.

In Xi’s toespraak – de eerste die hij heeft gegeven sinds hij geschiedenis schreef door een derde termijn als president veilig te stellen – herhaalde hij het argument dat China niet compleet zal zijn totdat Taiwan is herenigd met het vasteland.

BEKIJK OOK
Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit voor Poetin

Hoewel hij beweerde “actief de vreedzame ontwikkeling van de betrekkingen over de straat te bevorderen”, voegde hij eraan toe dat hij “zich krachtig zal verzetten tegen inmenging van externe krachten en de separatistische activiteiten van Taiwan”.

Deze boodschap kreeg het langste applaus van de bijna 3.000 afgevaardigden die in de Grote Hal van het Volk, op het Tiananmenplein, zaten.

Foto: Reuters