fbpx

Xavier Robles de Medina, op naar de volgende fase

GFC NIEUWS- De Surinaamse beeldend kunstenaar Xavier Robles de Medina heeft twee drukke jaren achter de rug.

In juli dit jaar was hij een van de exposerende kunstenaars op de MFA degree show van Goldsmiths University of London.

Met het werk dat hij op deze expositie presenteerde, was een deel van zijn afstudeeropdracht uitgevoerd.

Er was daarna nog één belangrijke opdracht te voltooien: het schrijven en het inleveren van zijn thesis in augustus.

Hij werd voor beide onderdelen positief beoordeeld en in september behaalde Xavier Robles de Medina officieel zijn MFA (Master’s degree in Fine Arts) aan het prestigieuze Goldsmiths instituut in London. Een zeer belangrijke mijlpaal.

Na ruim twee jaren in London voelt Xavier zich daar thuis. “London is erg internationaal, maar op een natuurlijke wijze”, zegt hij.

Daarnaast is het vooral het goede niveau van de Londense ‘kunstscene’ dat Xavier heel erg aantrekt. Plannen om te vertrekken nu hij er zijn MFA voltooid heeft, zitten er voorlopig dus niet in. Volkomen begrijpelijk overigens, wetende waar Xavier, los van zijn MFA-traject, in de afgelopen periode mee bezig was. En hij heeft voor de nabije toekomst ook al aardig wat op schema staan.

Zo was zijn werk, behalve in de MFA degree show, tussen juli en september te zien in een expositie in Praz Delavallade in Los Angeles, en in september ook bij de exposure booth van Catinca Tabacaru Gallery in EXPO Chicago.

In augustus was Xavier samen met het CTG collectie voor een residency van twee weken in Mänttä, Finland. Het werk gecreëerd tijdens de residency, werd tentoongesteld in een expositie in het Serlachius Museum in Aleksanterin Linna Gallery.

Tenslotte is er van 15 november – 21 december werk van Xavier te zien in de expositie General Meeting in Freehouse, London.

Sinds kort doet de kunstenaar ook nog freelance werk bij de BBC in London. Daar werkt hij voornamelijk aan illustraties en animaties voor een documentaire over de Iraanse revolutie en de jaren daarna in dat land.

BEKIJK OOK
ROS traint dorpelingen Langu in verhoging rijstproductie

Een bijzondere uitdaging die hem, misschien vanwege de raakvlakken met de Surinaamse geschiedenis rond diezelfde periode, extra aanspreekt.

Xavier is nu voor enkele weken in Suriname waar hij werkt aan de voorbereiding van een solo-expositie in de SCAD Museum of Art, bij zijn voormalige school in Savannah, Georgia.

Hij werkt tegelijkertijd aan een solo-expositie bij Praz Delavallade in Parijs. Beide exposities staan gepland voor februari 2020.

Een andere grote en heel belangrijke expositie waar Xavier het komende jaar aan deelneemt, is de 14e Dakar Biënnale in Senegal die gehouden wordt van 28 mei tot en met 28 juni 2020.

Xavier houdt zich voorlopig niet bezig met het maken van specifieke plannen. Dat hoeft ook niet zegt hij. Er komt, zonder dat hij er op zoek naar gaat, veel op zijn pad. “Ik wil dat datgene wat ik in én met mijn werk communiceer, opvalt bij mensen waar ik naar opkijk”.

En dat gebeurt tot nu toe ook, mede vanwege de netwerken die hij over de afgelopen jaren heeft opgebouwd en de galerieën zoals Catinca Tabacaru, Praz Delavallade en Readytex Art Gallery die hem ondersteunen en vertegenwoordigen.

Maar uiteindelijk zijn het de drive, discipline en aandacht voor detail en interesse in onderzoek van de kunstenaar zelf, die de motor zijn achter zijn snelgroeiende kunstcarrière.

En met zijn MFA van Goldsmiths op zak zullen er ongetwijfeld nog meer deuren opengaan voor Xavier Robles de Medina.

Readytex Art Gallery feliciteert Xavier met deze bijzondere verdienste en wenst hem veel succes toe in zijn verdere kunstcarrière. Wij blijven er met trots, op elke mogelijke manier aan bijdragen. Op naar de volgende fase!