fbpx
WWF onderzoekt bijvangst bedreigde soorten in Surinaamse kustvisserij

GFC NIEUWS- WWF Guianas zet zich sinds 2006 actief in om de visserijsector in de Guianas te verduurzamen.

Selectiviteit is een belangrijk aspect van een duurzame visserijpraktijk, waarbij gericht wordt gevist op de doelsoort en de ongewenste bijvangst tot een minimum wordt beperkt.

Sommige bijvangstsoorten, zoals zeeschildpadden, zijn immers bedreigd of beschermd, we spreken over ‘endangered, threatened and protected’ of ETP. Het minimaliseren van deze bijvangst is van cruciaal belang om het voortbestaan van deze soorten te garanderen.

WWF monitorde en analyseerde de bijvangst van ETP-soorten in de Surinaamse kustvisserij in de periode 2015-2016 om hun impact te kunnen inschatten en hieraan gekoppeld beleidsmakers te kunnen adviseren.

In de periode van september 2015 tot en met augustus 2016 werden kapiteins en bemanning van een selectie van de Surinaamse kustvloot geïnterviewd omtrent de bijvangst van bepaalde bedreigde en beschermde zeeschildpadden, roggen en haaien.

Elke maand werden ongeveer 50 vistrips gemonitord, hoofzakelijk trips met SK-boten die gebruik maken van drijfnetten. Door deze data te extrapoleren kon een inschatting worden gemaakt van totale impact van de kustvloot.

De resultaten zijn alarmerend. Zo werd berekend dat er jaarlijks meer dan 4.000 zeeschildpadden verstrikt geraken in de drijfnetten van de kustvissers.

Zeeschildpadden moeten van tijd tot tijd naar adem happen boven water en kunnen slechts een beperkte tijd onder water doorbrengen.

Sommige schildpadden kunnen op tijd door de vissers uit het net worden bevrijd, maar voor andere komt deze hulp jammer genoeg te laat.

Volgens inschattingen zouden in Surinaamse kustwateren zo’n 240 zeeschildpadden jaarlijks sterven door verdrinking. Bovendien kan worden aangenomen dat de geëxtrapoleerde gegevens de werkelijkheid onderschatten.

Op basis van deze studie kunnen we stellen dat verschillende soorten haaien, roggen en zeeschildpadden worden bedreigd door de artisanale kustvisserij in Suriname.

Uit experimenten in het buitenland is gebleken dat door aanpassingen aan de netten, de ongewenste bijvangsten van bepaalde ETP soorten kan worden teruggebracht.

WWF is daarom ook partner in een onderzoeksproject dat geleid wordt door Conservation International waarbij verschillende methodieken en aanpassingen van drijfnetten in worden getest, met als doel de bijvangst van ETP soorten te minimaliseren.

De testen op zee zijn in volle gang en worden gedaan in samenwerking met de vissers. De eerste resultaten van dit basisonderzoek zullen eind 2019 beschikbaar zijn.

Ook in de industriële visserij, waar al langer bekend is dat bijvangsten van schildpadden, haaien en roggen een probleem vormt, wordt ingezet op verduurzaming.

In de seabob en garnalen trawlvisserij is het gebruik van de zogenaamde Turtle Exlcuder Devices (TEDs) al verplicht. WWF ondersteunt onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd naar de toepassingen van TEDs in vistrawlers.

Daarnaast wil WWF ook zitten op verdere verzameling van gegevens over de bijvangsten van ETP soorten. Gedetailleerde bijvangstgegevens zijn uiterst waardevol om impactanalyses te doen en tijdreeksen kunnen een idee geven als de impact na een tijdje verandert.

Om de gegevensverzameling te verbeteren, heeft WWF Guianas een identificatieboekje ontwikkeld om vissers te helpen bij het identificeren van bedreigde soorten in zee zoals roggen, haaien en zeeschildpadden.

Er zijn al een aantal trainingen gegeven aan vissers over de het gebruik van het boekje en de identificatie van ETP-soorten, met als doel de gegevensverzameling over bijvangst te verbeteren. Het betrekken van vissers is een cruciale stap in het verminderen van bijvangst van bedreigde mariene soorten.

Aitkanti wordt bedreigd

Sinds 2010 zijn het aantal nesten van lederschildpadden (aitkanti) op de stranden in Suriname, Frans-Guyana en Trinidad & Tobago, maar ook in andere landen in de regio, flink gedaald.

Recent nog is de status van de lederschildpad sub-populatie hier in de Guianas veranderd van “Least Concern” naar “Endangered”. Dit zijn sterke signalen dat deze soort achteruit aan het gaan is.

In maart organiseerde WWF daarom de eerste regionale workshop samen met experts en de visserij sector over de bijvangst van lederschildpadden in de artisinale en de industriële visserij.

Bijvangst is waarschijnlijk een van de grootste bedreigingen van deze soort. De workshop was gericht op het initiëren van een regionale dialoog tussen landen, belanghebbenden en partners om relevante informatie en gegevens over bijvangst te verzamelen en specifieke oplossingen voor het reduceren van de bijvangst van de lederschildpad in de visserij te bespreken.

Het uiteindelijke doel van deze meeting was, om een aanzet te maken tot de ontwikkeling van een regionaal actieplan voor de bescherming van deze soort, met specifieke focus op het reduceren van de bijvangsten in de visserij.

WWF Guianas zal zich blijven inspannen om samen met haar partners de bijvangst van de bedreigde ETP-soorten in de visserij te verminderen en zelfs te voorkomen.

Meer nieuws

Haast alle RR-zetels Marowijne naar ABOP

GFC NIEUWS- De politieke organisatie ABOP van Ronnie Brunswijk heeft vrijwel alle zetels behaald op regionaal niveau (RR) in Marowijne. Dikke vrouwen makkelijk slank met…

Een aantal repatriatievluchten in voorbereiding

GFC NIEUWS- Het Covid-Managementteam heeft een aantal repatriatievluchten in voorbereiding. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

ABOP-kandidaat in Wanica toch gekozen

GFC NIEUWS- ABOP-kandidaat Miguella Soemar-Huur is bij de jongste verkiezingen gekozen, omdat zij meer stemmen kon vergaren dan PL-lijsttrekker Nasier Eskak. Dikke vrouwen makkelijk slank…

PAHO schenkt 15 tablets aan Malaria Programma

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft ten behoeve van het Malaria Programma 15 tablets gedoneerd. Dikke vrouwen makkelijk slank…

Geldautomaat Paramaribo opgeblazen

GFC NIEUWS- Dieven hebben vannacht een geldautomaat aan de Ringweg in Paramaribo opgeblazen met explosieven. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen…

Hertelling in geheel land onmogelijk

GFC NIEUWS- Een landelijke hertelling op dit moment is niet mogelijk. Als de president het aan mij persoonlijk had gevraagd, had ik hem gezegd dat…

NPS verliest 1 zetel in Paramaribo

GFC NIEUWS- De Nationale Partij Suriname (NPS) van voorzitter Gregory Rusland blijkt na het verder verwerken van de stemmen door Binnenlandse Zaken (Biza) een zetel…

OKB publiceert processen-verbaal Paramaribo

GFC NIEUWS- Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft vanavond het grootste deel van de processen-verbaal van Paramaribo geplaatst op haar website. Dikke vrouwen makkelijk slank met…

Nerkust ontkent ‘gerommel’ met dozen in NIS

GFC NIEUWS- Voorzitter van Kiesdistrict 1 Paramaribo, Mike Nerkust, ontkracht alle beschuldigingen dat hij gemeend heeft om twee dozen met processen-verbaal te ontvreemden. Dikke vrouwen…

Bouterse: de druiven worden zuur

GFC NIEUWS- President Desi Bouterse – wiens partij de NDP bij de verkiezingen van 25 mei 16 zetels behaalde volgens de officieuze resultaten – zal…

Samenscholingsverbod verruimd naar 250

GFC NIEUWS- Het Covid-19 Management team heeft het samenscholingsverbod van 50 personen opgevoerd naar 250 personen. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin,…

VHP, NPS en ABOP voeren al gesprekken

GFC NIEUWS- Terwijl de officiële uitslag van de verkiezingen nog moet worden vastgesteld, zijn de VHP van Chan Santhoki, de ABOP van Ronnie Brunswijk en…

216 repatrianten hebben gestemd

GFC NIEUWS- Repatrianten in quarantaine hebben op 25 mei hun stem uitgebracht. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Hertelling stembureau 168 nog gaande

GFC NIEUWS- Voorzitter Mike Nerkust van het Hoofdstembureau Paramaribo heeft bekendgemaakt dat stembureau 168 (Latour ) wegens ongeregeldheden opnieuw geteld zal worden. Dikke vrouwen makkelijk…

Hertelling biljetten stembureau 168 Paramaribo

GFC NIEUWS- Vanwege een onvolledig proces-verbaal zullen de stembiljetten van stembureau 168 van Kiesdistrict 1 Paramaribo opnieuw worden geteld. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC-…