fbpx
WOVS: Chinese winkeliers verworden tot zwarte schapen

GFC NIEUWS- “De verhogingen van de wisselkoers trekt een zware wissel op zowel de minder daadkrachtige als de middenmoot van onze gemeenschap. Het zwarte schaap is gevonden: de Chinese winkeliers. Zij buiten de gemeenschap uit en verhogen hun prijzen dermate dat zij overnight miljonair worden.”

“De winkeliers worden ervan verdacht dat zij zich schuldig maken aan prijsopdrijving. Bonnen die leden van de WOVS hebben overlegd tonen aan dat bij de aankoop van de goederen de prijzen drastisch waren verhoogd. Hierbij wordt er specifiek gesproken over de basisgoederen,” laat de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) optekenen.

Bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&) zijn deze week tijdens een bespreking met de WOVS verschillen geconstateerd tussen aangegeven prijzen van de groothandelaar aan het ministerie en aangetoonde aankoopprijzen van de winkelier.

Door de stijgende koers moeten de groothandelaren hun prijzen steeds bijstellen. De informatie betreffende de verhogingen wordt merendeels door de salesman telefonisch doorgegeven en wel in één dag worden producten een paar keren verhoogd door de groothandelaar, waardoor de winkelier zich verplicht voelt om zijn prijzen steeds weer aan te passen, om de nieuwe lading te kunnen aankopen. Dit geldt ook voor de groothandelaar.

Maar het leeuwendeel van de aangesloten leden van de WOVS geeft te kennen dat de voornaamste reden tot sluiting was de vrees voor het coronavirus. Doordat er op vrijdag de eerste besmetting van het coronavirus bekend was, heeft men zich gehaast om goederen te hamsteren.

Doordat een aantal winkeliers vanwege de vrees van het verspreiden van dit virus bang was, was ook een groot deel gesloten, waardoor de winkels niet op tijd voorzien waren van goederen.
Maandag was een groot deel van de groothandelszaken gesloten, wat ook voor oponthoud zorgde.
De WOVS meent dat de gemeenschap niet uit het oog moet verliezen dat:
– De Chinese winkelier met zijn gezin onderhevig is aan mogelijke besmetting met het Covid-19 virus.

– Door de grote toeloop van klanten die willen hamsteren oversteeg de winkeldiefstal de raketkracht van de koersstijging met als gevolg verkoop door tralies.

– Door het hamsteren raakten vele winkeliers door hun voorraden heen en de nieuwe inkoopprijs bij de groothandel lagen hoger dan de verkoopprijs van de winkeliers. Daar de groothandel de harde valuta voor een bijna 100% hogere prijs moet aankopen; SRD 7.55 voor 1 US dollars bank koers doch buiten 14 op 1. De winkelier moet dus zijn prijzen aanpassen om te overleven

– De doorsnee Chinese winkelier zit in een huurpand waarvan de huur niet laag is en in harde valuta moet worden voldaan of omgezet tegen de straatwaarde.

– Tot overmaat van ramp wordt de Chinese winkelier op sociale media door het slijk gehaald.

Om deze redenen is tijdens het overleg gesproken over de nodige veiligheid die men in acht moet nemen, vooral in de strijd tegen het Corona virus.

De winkeliers wordt gevraagd om een beperkt aantal mensen toe te laten in de winkels of supermarkten, om zodoende verspreiding van dit virus te voorkomen.

Er wordt ook aangeraden om via een raam de goederen te verkopen. Consumenten en winkeliers kunnen het liefst gebruik maken van Mopé of Uni5pay om de betalingen te verrichten. Er moet zo min als mogelijk lichamelijk contact zijn tussen mensen onderling en goederen.

Aan de leden van de WOVS is gevraagd om de openingstijden duidelijk aan te geven door middel van een bord of plakkertje.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…