fbpx

“World Clean-up Day” in Suriname

In het weekend van 15-16 september wordt binnen het kader van Clean up the World ook “World Clean-up Day” georganiseerd. In dit weekend doen miljoenen vrijwilligers in meer dan 130 landen grote en kleine clean-up acties, voornamelijk langs oevers en stranden. Net als vorig jaar doet ook Suriname mee aan deze mondiale beweging.

Support Recycling Suriname, Green Heritage Fund Suriname, en Junior Chamber International Suriname (JCI Suriname), met name JCI Urban, en vele vrijwilligers zullen op 5 verschillende locaties schoonmaakactiviteiten uitvoeren. Van 14.00 – 17.00 uur zullen vrijwilligers aan de Waterkant, Weg naar Zee, Zeedijk (Nickerie), Albina en Galibi afval verzamelen en verwijderen van de oevers en stranden.

Plastic in de oceaan is een belangrijk internationaal probleem. Recente studies tonen ook aan dat plasticdeeltjes in onze voedselbronnen terechtkomen. We horen steeds vaker dat zeedieren en kustvogels sterven met een maag gevuld met plastic. Tachtig procent van het afval dat in de oceanen zit is afkomstig van land.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties komt er jaarlijks 8 miljoen ton plastic in de oceaan terecht. Als gevolg van dit plastic sterven jaarlijks 1 miljoen kustvogels en 100,000 zeedieren. Verder heeft dit afval nadelige gevolgen voor de visserij en het toerisme. Het wereld economisch forum voorspelt dat als men zo doorgaat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zal zijn.

BEKIJK OOK
ECD verlaagt prijzen babyvoeding na controle

Ook in Suriname merken we dat onze oevers en rivieren vol met afval zitten dat voornamelijk uit plastic bestaat. Bij de vorige Clean-up georganiseerd op Leonsberg in juli werden meer dan 260 vuilniszakken gevuld met afval.

Met deze activiteit willen deze organisaties niet alleen het milieu van afval ontdoen, maar ook werken aan bewustzijn van de samenleving. De hoop is dat als men ziet hoeveel troep er in de omgeving ligt men twee keer nadenkt voordat men afval op straat gooit.

Iedereen die mee wil helpen om Suriname schoon te houden kan zich op 15 september met laarzen en handschoenen begeven naar een van de locaties.