fbpx
Workshop sari draperen een succes

Op verzoek van velen organiseerde het Lalla Rookh Museum het afgelopen weekend weer een workshop sari draperen. Vorig jaar april organiseerde het museum de workshop voor het eerst. Toen kwamen binnen enkele dagen veel meer aanmeldingen binnen dan het aantal mensen dat mee kon doen. Ook dit jaar was de workshop binnen enkele dagen volgeboekt.

De workshop werd wederom verzorgd door Sadhana Mohan, Bharata Natyam dansdocent. Aan deze workshop deden 35 enthousiaste vrouwen en meisjes mee in de leeftijd van 7 tot 70 jaar.

In twee uur tijd leerden zij drie verschillende saristijlen. Er werd geoefend met het ‘normale huismodel’ en de Gudjrati stijl. Ook leerden zij hoe je je sari in een heel andere stijl kunt dragen, door slechts de pallu, het deel van de stof dat over de schouder hangt, anders te draperen.

Aan het begin van de workshop gaf Sadhana een algemene uitleg over de sari, waarin zij gelijk korte metten maakte met het idee van velen dat je ‘schoppend moet lopen als je een sari draagt’.

Gekleed in een prachtige bloemensari, demonstreerde zij dat je in een goed gedrapeerde sari gewoon kunt lopen en vrij bewegen. Een groot deel van de tijd werd besteed aan het leren maken van de plooien, een belangrijk onderdeel van het sari draperen.

De manier waarop de rok en vaak ook de pallu zijn geplooid, bepaalt of de sari goed en mooi valt. Aan het eind kregen de deelnemers tips met betrekking tot de lengte van de sari, soorten sari’s en het gebruik van de pallu.

Ook het belang van een goede onderrok werd benadrukt. Om de woorden van Sadhana samen te vatten: ‘Als je een sari slordig drapeert en een legging eronder draagt, kun je net zo goed geen sari dragen.’

Het draperen van een sari behoort tot het immaterieel cultureel erfgoed van de Hindostanen in Suriname. Door het organiseren van de workshop, draagt het museum bij aan het behouden van deze kennis voor de gemeenschap. De sari is een typisch Indiase klederdracht die door de Hindostaanse vrouwelijke contractarbeiders werd meegenomen naar Suriname.

Hoewel de meeste Hindostaanse vrouwen de sari niet meer in het dagelijks leven dragen, is het nog altijd een belangrijke klederdracht bij feestelijke gelegenheden en religieuze plechtigheden.(GFC)

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…