fbpx
Workshop rampenbeheersplan voor erfgoedinstellingen

GFC NIEUWS- De vijfdaagse workshop voor het opstellen van een rampenbeheersplan voor erfgoedinstellingen, die georganiseerd wordt door het Nationaal Archief Suriname (NAS), is van start gegaan in de NAS- vergaderzaal.

Twintig erfgoedinstellingen participeren aan de workshop, welke duurt tot en met 28 februari.

Het doel van deze workshop is om de erfgoedinstellingen bewust te maken van het belang en de noodzaak om een rampenplan te hebben voor hun organisatie. Onder andere zal aandacht worden besteed aan het identificeren van risicofactoren aan de collectie en het gebouw, preventie, rampenscenario’s en het opstellen van een rampenbeheersplan.

Tjien Fooh, die tot voor kort de voorzitter was van de Caribbean Branch of the International Council on Archives (CARBICA) en thans de co-chair is van de Caribbean Heritage Emergency Network (CHEN) geeft aan dat het belangrijk is om goed voorbereid te zijn op calamiteiten en geen afwachtende houding aan te nemen.

Volgens de nationale archivaris hebben wij totnogtoe de gewoonte om pas in actie te komen wanneer het incident al heeft plaatsgevonden. Preventieve maatregelen kunnen nu reeds worden getroffen, om bij eventuele calamiteiten de schade te minimaliseren

Aan het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en het Korps Brandweer Suriname (KBS) is ondersteuning gevraagd, om de erfgoedinstellingen te begeleiden bij het opstellen van het rampenbeheersplan. Binnen twee maanden moeten de plannen worden gepresenteerd en getoetst.

Eddy Setrojojan, vertegenwoordiger van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), gaf aan dat cultureel erfgoed in toenemende mate blootgesteld wordt aan rampen. Hij bracht in herinnering de overstromingen van 2006 en 2008 die grote delen van het binnenland vernietigde. Die rampen hebben invloed op gebouwd erfgoed componenten, zoals monumenten.

Verder gaf hij het belang aan van cultureel erfgoed, die de mens in tijden van crisis het gevoel van waardigheid en trots geeft.

“Onze identiteit is onlosmakelijk verbonden aan ons cultureel erfgoed. Bovendien kan deze als bron van inkomsten dienen.”Hij zegt dat Suriname lering moet trekken uit eigen ervaringen en die van de regio, waarbij erfgoedinstellingen niet voorbereid zijn of waren op natuurrampen. Onze erfgoedinstellingen moeten daarom preventieve maatregelen treffen”, aldus Setrojojan.

Volgens Roy Smits, Secretaris-Generaal van de Nationale Unesco Commissie in Suriname (NUCS), sluit de workshop ook goed aan op wat de Stichting Gebouwd Erfgoed nastreeft met preventieve activiteiten. Er moet volgens hem een nationale focal point komen, die onder andere moet bestaan uit de NCCR en het directoraat Cultuur om verder te werken aan de upgrading van de participanten.

“We hebben als cultureel erfgoed beheers- en beschermingsorganisaties uw kracht, kennis en inzicht nodig.” Tevens complimenteerde Smits het Nationaal Archief Suriname (NAS) met het initiëren van deze training en beloofde hen voor een eventueel vervolgtraject ondersteuning te verlenen.

De workshop wordt verzorgd door Emilie Gagnet Leumas, PhD, CA, CRM, die voorzitter is van de ‘Expert Group on Emergency Management and Disaster Preparedness’ van de internationale archieforganisatie (ICA).

Meer nieuws

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.