fbpx

Word je van chocolade vrolijk?

De stof tryptofaan wordt vaak genoemd als stemmingsverbeteraar in verband met chocolade. Tryptofaan behoort tot de essentiële aminozuren en zou als natuurlijk antidepressivum kunnen werken. Het lichaam kan de stof niet zelf aanmaken.

Tryptofaan is slechts in heel kleine hoeveelheden aanwezig in chocolade. Andere levensmiddelen zoals sojabonen of cashewnoten bevatten beduidend meer tryptofaan. Toch kan chocolade onder bepaalde omstandigheden het humeur kort verbeteren.

De vraag of die gunstige uitwerking van chocolade aan de smaakbeleving te wijten is dan wel aan de farmacologische werking van de inhoudsstoffen, blijft nog open en roept om nader onderzoek. Daarnaast zou pure chocolade, vanwege het hoge cacaogehalte, goed zijn voor het verlagen van een hoge bloeddruk en het cholesterolgehalte. Daarmee zou ook het risico op hart- en vaatziekten dalen.

Het hoge suiker- en vetgehalte in chocolade zijn niet goed voor de gezondheid en meer chocolade eten ter voorkoming van hart- en vaatziekten wordt dan ook afgeraden.

Overige berichten