fbpx

Woongebieden hebben nu zekerheid met nieuwe wet

De Wet Bescherming Woon- en Leefgebieden, zal vanaf nu zekerheid bieden aan Inheemsen en in stamverband wonende Surinamers. Belangrijke bepaling in deze wet is dat de overheid geen concessies in de directe omgeving van een woongemeenschap mag verlenen. Voorkomen moet worden dat dorpen en leefgebieden als concessie worden uitgegeven. De binnenlandbewoners kunnen nu in alle rust en met zekerheid hun leven in deze gebieden verder continueren. Het parlement heeft deze wet met algemene 37 stemmen aangenomen.

Tijdens de discussies in De Nationale Assemblee hebben volksvertegenwoordigers aangegeven, dat deze wet de regering handvatten aanreikt om het grondenrechtenvraagstuk op te lossen. Ook is aangegeven dat deze burgers geen mooier cadeau konden krijgen.

OOK INTERESSANT
Politie Albina zal optreden tegen foutparkeerders

Regeringscoördinator in DNA, minister Soewarto Moestadja, zei dat het kabinet ook deelt in de vreugde van het parlement met de aanname van de wet. DNA – voorzitter tevens één van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel Jennifer Geerlings-Simons gaf aan, dat er jaren is gewerkt om tot dit punt van de goedkeuring te komen.

Het is volgens haar belangrijk, dat de dorpsgemeenschappen nu niet meer voor onaangename verrassingen komen te staan en nu rust en zekerheid hebben. Ze riep de regering op de wet zo snel mogelijk af te kondigen zodat het zijn werking kan hebben.(GFC)