fbpx

Woedeaanvallen en zwaar trainen kan een beroerte veroorzaken

GFC NIEUWSREDACTIE- Heel erg boos worden of te rigoureus trainen kan leiden tot een beroerte, volgens nieuw onderzoek.

In een studie die woensdag werd gepubliceerd in het “European Heart Journal” van de European Society of Cardiology, keek een team van internationale onderzoekers naar meer dan 13.000 beroertepatiënten in 32 landen als onderdeel van de INTERSTROKE-studie.

Met behulp van een “case-crossover-benadering” bepaalde het team of een trigger binnen een uur na het begin van de symptomen geassocieerd was met acute beroerte, versus dezelfde periode op de vorige dag.

Het onderzoek analyseerde patronen bij patiënten die een ischemische beroerte en de minder vaak voorkomende intracerebrale bloeding hadden, zo meldt Fox News.

Een op de 11 overlevenden ervoer een periode van woede of overstuur in het uur voorafgaand aan en beroerte.

De wereldwijde INTERSTROKE-studie wees uit dat één op de 20 patiënten zware fysieke inspanning had geleverd.

BEKIJK OOK
Studie levert eerste bewijs dat mindfulness adolescenten kan helpen trauma's te overwinnen

Het artikel, mede geleid door de National University of Ireland Galway, suggereerde dat woede of emotioneel overstuur zijn verband hield met ongeveer 30% toename van het risico op een beroerte gedurende een uur na een episode – met een grotere toename als de patiënt geen geschiedenis van depressie had en grotere kansen voor mensen met een lager opleidingsniveau.

Zware fysieke inspanning was gekoppeld aan ongeveer 60% toename van het risico op intracerebrale bloeding (ICH) – een zeldzame vorm van beroerte die bloedingen in de hersenen veroorzaakt – in diezelfde periode na zware inspanning, maar niet met alle beroertes of ischemische beroertes.

Vrouwen bleken gevoeliger te zijn en lopen mensen met een normale body mass index (BMI) minder risico.