fbpx

Witte Stokken dag: Extra aandacht voor blinden en slechtzienden in verkeer

GFC NIEUWS- Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) vraagt in het kader van de Witte Stok, 15 oktober, mede namens de mens met een visuele beperking extra aandacht voor de doelgroep in het verkeer.
Door het steeds drukker wordend verkeer, is deze groep extra kwetsbaar.
Een witte stok is een hulpmiddel waarmee personen die slecht of helemaal niet zien gemakkelijk kunnen deelnemen aan het verkeer. Maar als andere verkeersdeelnemers oplettend zijn en rekening houden met de gebruikers van de witte stok, zal het aangenamer voor hen zijn om zich op de openbare weg te begeven.
Het ministerie zorgt namens de overheid voor het verhogen van het welzijn van mensen met een beperking. Minister Uraiqit Ramsaran van Sozavo streeft ernaar dat mensen met een beperking gelijke kansen krijgen. “Verder wil ik ook aangeven dat deze doelgroepen, deze kwetsbare doelgroepen, ook dezelfde rechten hebben zoals u en ik en dat zij gelijke kansen moeten krijgen zoals u en ik.”
De Dag van de Witte Stok is op 15 oktober 1970 ingesteld. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren in 2010 wereldwijd 285 miljoen mensen met een visuele beperking, waarvan 39 miljoen blinden. In Suriname zijn ruim 15.000 mensen blind of slechtziend. Deze groep heeft recht op deelname aan het verkeer, recht op ontspanning, een werkplek en andere activiteiten om de kwaliteit van haar leven te verbeteren.
Maandelijks krijgen mensen met een visuele beperking een uitkering van de regering, maar daar blijft het niet bij. “Wij hebben opvangcentra waar de mensen worden begeleid om zelfstandig te worden”, aldus minister Ramsaran.
Door rekening te houden met gebruikers van de Witte Stok in het verkeer, draagt de samenleving ook een steentje bij aan de verhoging van de kwaliteit van het leven van personen met een visuele beperking.

OOK INTERESSANT
Ramdin aan Speciaal Gezant Slavernijverleden: ‘Excuses moeten hier plaatsvinden’