Witte Huis wil windmolens weghalen, haalt energie liever uit steenkolen

Redactie GFC Nieuws — Windmolens veroorzaken kanker. Dat zei Donald Trump dinsdag in een toespraak voor partijgenoten. Mensen die in de buurt van windmolenparken wonen, zouden kanker krijgen van het geluid van de molens, betoogde hij. Trump ziet veel liever dat energie gehaald wordt uit steenkool en aardgas.

In 2016 beloofde hij de mijnwerkers in Pittsburgh dat hij zou zorgen voor herstel van de steenkolen- en aardgasindustrie.

Die uitspraak zorgde voor gefronste wenkbrauwen, omdat deze delfstoffen elkaars grootste concurrent zijn: een toename van de een zorgt automatisch voor een afname van de andere. Beiden stimuleren is economisch onmogelijk, reageerden deskundigen.

Onderzoekers schreven in 2014 dat windturbines een elektromagnetisch veld opwekken en lawaai maken, maar verder weinig schade aanrichten. De grootste slachtoffers van windmolens zijn vogels.

Die vliegen vaak tegen de wieken op, met fatale afloop. Voor mensen kan de schade eenvoudig worden beperkt door te zorgen dat woningen niet dichtbij een windpark worden gebouwd.