Witte Huis stelt speciale gezant aan ‘om democratie terug te brengen in Venezuela’

Redactie GFC Nieuws — Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft oud-diplomaat Elliott Abrams aangesteld om richting te geven aan “de terugkeer van de democratie” in Venezuela. De benoeming is een poging van de VS om van Venezuela een “toekomstige regionale marionet” te maken, zegt Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elliott moet doen wat de VS deed in Irak en Libië, en probeerde te doen in Syrië: het introduceren van een Amerikaanse variant van democratie.

In het Midden-Oosten had dat rampzalige gevolgen, de poging in Syrië mislukte. De ‘democrator’ zelf heeft ook een schimmige reputatie.

Wapens voor terroristen

Hij was betrokken bij het Iran-Contra-schandaal (toen Amerika in het geniep wapens verkocht aan Iran en met de inkomsten de Nicaraguaanse Contra’s illegaal financierde), bij de staatsgreep van 2002 in Venezuela, en bij de Amerikaanse pogingen om de regeringen van Nicaragua en El Salvador omver te werpen.

Als onderminister van Buitenlandse Zaken onder toenmalig president Ronald Reagan steunde Abrams namens de VS dictators in Guatemala, El Salvador en Honduras in hun repressieacties, inclusief doodseskaders.

Hij werd veroordeeld voor liegen tegen het Congres in de Iran-Contra-affaire, maar kreeg onmiddellijk gratie van president George H.W. Bush.

Abrams lijkt dus het perfecte curriculum vitae te hebben om in Venezuela het Amerikaanse kunstje opnieuw te vertonen.

Foto: Gage Skidmore

Overige berichten