fbpx

Wit Santi zal gronduitgifte niet meer tolereren

GFC NIEUWS- De maat is vol voor dorpelingen van Wit Santi. Ze zullen niet meer toelaten dat de Staat gronden uitgeeft in het woon- en leefgebied van het dorp.
“Wat er ook mag gebeuren we zullen hard terugslaan. We gaan ons gebied blijven beschermen, want wat we meemaken is helemaal niet mooi”, zei Patrick Mande, kapitein van Wit Santi, tijdens een persconferentie bij het bureau van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).
Hij doelde op grond die is uitgegeven om het Jan Starke Opleidings- en Ontspanningscentrum op te zetten. Ook de Tempocakwestie blijkt nog vers in het geheugen te zijn, waarbij de plantage Tempoca is gekocht door de gebroeders Biharisingh, maar die omvat een groot deel van Wit Santi. Daarnaast is er een groot stuk land uitgegeven aan de NV
Luchthavenbeheer en een ondernemer mag momenteel zand afgraven in het gebied van dorp.
Mande heeft tijdens de persconferentie de gezamenlijke kaart van Wit Santi en Hollandse Kamp gepresenteerd, aangezien deze dorpen dezelfde jacht- en visgronden delen. De kaart is zaterdag goedgekeurd door dorpelingen van Wit Santi.
Michael Swedo, hoofdbasya van Wit Santi, gaf aan waarom het dorp een kaart heeft vervaardigd. Hij vertelde dat eeuwen terug hun voorouders door de kolonisator is verdreven naar onder andere de savanagebieden van het district Para. Waar de inheemsen dachten vrij en gelukkig te leven, blijkt anno 2020 dat niet het geval te zijn.
De toenmalige gouverneur heeft in 1935 aangehaald dat bij de ordening van gronden er rekening gehouden zal worden met het uitgeven van land aan derden. Echter, dat is niet gebleken tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Er is toen door de koloniale overheid toestemming gegeven aan Amerika om een internationale luchthaven in ons grondgebied op te zetten en er is hierover niet met ons gesproken. Ook na de oorlog is dat niet gebeurd”, zei Swedo.
Hij wees erop dat morgen Suriname 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid viert, maar inheemsen moeten nog strijden voor de wettelijke erkenning van hun grondenrechten. Er is in 2013 door de toenmalige regering een stuk land van meer dan 800 hectare uitgegeven aan de NV Luchthavenbeheer.
Wit Santi heeft fel geprotesteerd tegen die gronduitgifte. Het bestuur van Wit Santi en de regering zijn toen om de tafel gaan zitten om de kwestie op te lossen, maar dat is niet gelukt. De in mei opgeleverde Desi Delano Bouterse Highway loopt langs de grens van het gebied van Wit Santi en de gemeenschap is daar nooit over geconsulteerd. “Omdat we niet langer in onzekerheid willen leven, hebben we een kaart gemaakt om ons grondgebied aan te geven”, gaf Swedo aan.
Dorpelingen hebben vanmorgen een petitie overhandigd aan vicepresident Ronnie Brunswijk, waarbij ze eisten dat hun grondgebied wettelijk wordt erkend. De regering heeft tot uiterlijk eind januari de tijd om hierover met hen te praten. Als dat niet gebeurt, zal er een tweede petitie ingediend worden. Mocht dat ook aan dovemans oren zijn, dan zal Wit Santi stappen naar het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR).

BEKIJK OOK
Amerikaanse militairen verzorgen training in humanitaire hulpverlening