Winnie Madikizela-Mandela (81) overleden

Winnie Madikizela-Mandela, de voormalige echtgenote van Nelson Mandela, is maandag op 81-jarige leeftijd overleden in Johannesburg.

Madikizela-Mandela, controversieel figuur, prominente antiapartheidsactiviste en politicus stierf in een ziekenhuis waar zij was opgenomen met een nierinfectie.

Ze huwde Mandela in 1958, zes jaar voordat hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens verraad.

Haar populariteit had ernstig te lijden van de rol die haar lijfwachten speelden bij het vermoorden van een tienerjongen. De chef van haar bodyguards verklaarde voor de waarheidscommissie van aartsbisschop Desmond Tutu dat de jongen was vermoord in opdracht van Madikizela.

Marteling en corruptie

Wat ook niet hielp was haar steun voor necklacing: een gruwelijke praktijk waarbij antiapartheidsactivisten autobanden gevuld met benzine om de nek vastmaakten van mogelijke informanten en die in brand staken.

In 1992, kort na zijn vrijlating uit de gevangenis, kondigde Nelson Mandela aan dat hij zou scheidden van zijn vrouw “vanwege de spanningen die zijn ontstaan ​​als gevolg van verschillen tussen ons op een aantal punten in de afgelopen maanden.”

Hij onthief haar in 1995 als waarnemend minister van Kunsten, Cultuur, Wetenschappen en Technologie uit zijn kabinet na beschuldigingen van corruptie. De echtscheiding werd in 1996 uitgesproken. 

 

 

 

Overige berichten