fbpx
Facebook Pagelike Widget

Winkelier Atjoni vervalst data op producten

Ambtenaren van de Economische Controle Dienst (ECD) hebben een winkel te Atjoni in het district Sipaliwini na controlewerkzaamheden onmiddellijk gesloten.

De medewerkers van HI-dependance Ajoni, hebben producten ontdekt, waarvan de vervaldatum duidelijk is vervalst.

Het betreft levensmiddelen waarvan de levensduur in 2014 is verstreken, maar de betrokken winkelier heeft met een speciale stift de vervaldatum veranderd in 2015.

Het hoofd van de ECD, Cilio Cameron, die dit feit als een zeer ernstige bestempelt, liet de winkelier voor verhoor opbrengen in het kantoor van de nieuwe dependance te Atjoni. Betrokken winkelier en medewerkers werden met de harde feiten geconfronteerd en werden duidelijk gemaakt, dat het een economisch delict was.

Na verhoor werd de vergunninghouder, die in eerste instantie lachte om het vergrijp, terstond overgedragen aan de lokale politie. Het bewijsmateriaal en de lijst van vervallen producten is aan de politie overhandigd. Ook de stiften waarmee de vervalsing plaatsvond zijn overgedragen.

Onhygiënische situatie

De betrokken winkelier heeft een week de tijd gehad, om zaken op orde te maken, omdat er naast de vervallen levensmiddelen, ook een onhygiënische situatie in de winkel werd geconstateerd, zoals muizenafval tussen de producten op de schappen.

In het magazijn bevond zich allernaast etenswaren een ware broeinest voor ratten en muizen. Een zeer gevaarlijke situatie was de aanwezigheid van een opengemaakte fles pesticide naast pakken Fernandesbrood.

Een grondige doorlichting bracht volgens HI nog meer overtredingen aan het licht. Zo was er sprake van ondergewicht van voorverpakte goederen alsmede gascilinders, die op een onveilige manier tussen levensmiddelen en andere producten in het magazijn waren opgeslagen.

Verder is gebleken, dat de weegschaal, die voor economische doeleinden wordt gebruikt, niet voorzien was van een vereiste sticker van de Dienst Waarborg en Ijkwezen van HI.

Al deze overtredingen worden als een economisch delict aangemerkt en moeten, conform de wet Economische Delicten (ED), door de ECD worden aangepakt.

Beëdigde ambtenaren van deze dienst zullen na de termijn, waarin de winkeleigenares zaken op orde moet stellen, wederom controle uitoefenen in samenwerking met de aldaar gestationeerde ambtenaren van HI, die momenteel een stageperiode afwerken. Na de stage zullen deze groep ECD’ers definitief te Atjoni worden ingezet.

De uitgebreidere actie van de ECD volgt op een gezamenlijke actie van de bestuursdienst en aldaar gestationeerde ambtenaren van HI.

De vervallen producten zijn intussen vernietigd De vernietiging geschiedde daarbij door de betrokken winkelier, die zich schuldig heeft gemaakt aan voornoemd vergrijp. Inmiddels is de winkel weer opengesteld, nadat er vanuit de politie en de bestuursdienst wederom controle is gepleegd op de hygiëne.

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.