Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte.
In een case study beschrijven artsen hoe er wimpersachtig haar in haar mond groeiden. Wat erger is, het haar bleef terugkomen na hun eerste verwijdering.
Volgens studie-auteur Khrystyna Zhurakivska, een klinisch tandheelkundig onderzoeker aan de Universiteit van Foggia, begonnen de symptomen van de vrouw meer dan tien jaar geleden.
Op de leeftijd van ongeveer tien had ze artsen gezien die klaagden over haargroei door haar tandvlees. Uit aanvullende tests bleek ook dat ze cysten aan de eierstokken had.
Beide symptomen, vermoedden de artsen, werden veroorzaakt door een relatief veel voorkomende hormonale aandoening bekend als polycysteus ovarium syndroom (PCOS).
Vrouwen met PCOS produceren meestal meer testosteron dan normaal, wat kan leiden tot verhoogde haargroei op het lichaam – een complicatie die hirsutisme wordt genoemd.
Zes jaar later keerde de toen 25-jarige vrouw terug naar de artsen, nu met haar in haar nek en nek en ‘bruin haar, vergelijkbaar met wimpers’ in haar mond. Het haar was teruggekeerd nadat de vrouw de behandeling voor PCOS had stopgezet.
“Omdat de bevinding zes jaar na de eerste waarneming werd herhaald, beseften we dat dit geen incidentele bevinding was, maar dat het waarschijnlijk een structureel defect en een hormonale onbalans was die aanhield en tot dit fenomeen leidde.
Aangezien het haarprobleem van de vrouw leek te verdwijnen tijdens de behandeling van haar PCOS, zou voortgezette behandeling waarschijnlijk de aandoening helpen verlichten. Het is niet duidelijk waarom ze de behandeling stopte.