fbpx

‘Wildwesttaferelen normaal’ vanwege uitblijvende ordening in Surinaamse goudsector

Levensgevaarlijke situaties in de Surinaamse goudvelden, zoals onlangs te zien op een Facebookfilmpje, zijn niet uniek en worden in de hand gewerkt door situaties die de overheid gedoogd. Dat zeggen mensen uit de sector zelf, schrijft NOS-correspondent Harmen Boerboom

 

Het filmpje laat de “wildwesttaferelen en levensgevaarlijke situaties” zien die ontstonden rond de dorpen Dreypada en Tapoeripa, nadat daar een rijke goudader was aangeboord.

Politiek apparaat

De sector heeft dringend behoefte aan ordening, maar die blijft uit omdat de speciaal hiervoor ingestelde Commissie Ordening Goudsector (OGS) “een politiek apparaat is geworden dat zeer selectief optreedt”.

“Ze jagen ons weg uit goudrijke gebieden om de locatie door te geven aan politieke vriendjes die ze vervolgens hun gang laten gaan”, vertelt een anonieme goudzoeker aan de NOS.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) belooft via overheidsvoorlichter NII dat het in ieder geval binnen het betrokken gebied spoedig weer rustig zal zijn.

Grassalco

Het betwiste gebied behoort nog niemand toe waardoor velen zich gerechtigd voelen er te mijnen.

Mogelijk wordt het toegewezen aan de NV Grasshopper Aluminum Company (Grassalco), en “een concessionaris binnen dit gebied zal een goede bijdrage leveren aan de regulering van het mijnen binnen dit gebied,” zegt Dodson via NII-kanaal De Boodschap

Grassalco heeft, als het inderdaad zo ver komt, misschien dan een nieuwe baas. De naam van de huidige directeur, Sergio Akiemboto, suist in het socialemediageruchtencircuit hardnekkig rond als de man die binnenkort, wanneer de huidige regeerploeg herschoffeld wordt, Regilio  Dodson zal vervangen.

Naar meer berichten...