‘Wil je soms dat half Afrika hier naartoe komt?’

In de geest van Anne Frank: Israëlische rabbijnen helpen vluchtelingen onderduiken

 

Israëlische rabbijnen zijn van plan Afrikaanse vluchtelingen die uit Israël gedeporteerd dreigen te worden, te helpen onderduiken. De initiatiefnemers zeggen dat hun actie geïnspireerd is door Anne Frank, schrijft Haaretz.

Meer dan zeven decennia nadat misschien wel de meest beroemde joodse onderduikster in de geschiedenis opgepakt werd door de nazi’s, springen andere joden in de bres voor kwetsbaren die net als Anne worden opgejaagd.

Israël kondigde aan de 40- tot 60.000 asielzoekers uit voornamelijk Eritrea en Soedan te zullen deporteren of voor onbepaalde tijd te zullen detineren.

De Israëlische premier Netanyahu noemt de vluchtelingen “infiltranten”. Netanyahu zegt dat de deportaties noodzakelijk zijn “om het Joodse en democratische karakter” van het land te beschermen.

Oud-premier Van Agt: ‘Netanyahu is oorlogsmisdadiger’

In de Anne Frank Home Sanctuary-beweging hebben honderden Israëlische rabbijnen zich verzameld die beloofden onderdak te bieden aan de tienduizenden Afrikaanse asielzoekers.

Rabbijn Susan Silverman zegt dat er bewijzen zijn dat de vluchtelingen mogelijk de dood wacht bij terugkeer in hun land.

“Mensen riskeerden hun leven om Joden te redden, en wij als land zeggen nu dat we niet de kleinste demografische verschuiving willen riskeren?”, vraagt Silverman zich af.

“We hebben een premier die de Farao citeert wanneer hij [van de asielzoekers] zegt dat hun aantal zal groeien. Farao zei dat de Hebreeuwse slaven zullen groeien en ons zullen overwinnen.”

Tijdens een verhit debat in de Knesset over een jood uit Kenia die ondanks zijn geldige verblijfsvergunning was gedeporteerd, beet woordvoerder Amos Arbel van Binnenlandse Zaken het Israëlische parlement toe: “Wil je soms dat half Afrika hier naartoe komt?”

Overige berichten